Halka arz öncesi yayınlanan kurumsal reklamların kurumsal iletişim açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the corporate advertisings published before the public offerings according to corporate communication
- Tez No: 435330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Reklam, Kurumsal İletişim, Halka Arz, Finansal İletişim, Corporate Advertising, Corporate Communication, Initial Public Offering, Financial Communication
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Günümüzde aynı ürün ve hizmeti üreten birden çok kurumun varlığı rekabetin en üst seviyeye ulaştığı bir pazar ortamı yaratmaktadır. Rekabete dayanan pazar koşullarının varlığı şirketleri kurumsallaşma yoluna iterek birbirlerinden farklılaşma çabası içerisine sokmuştur. Tercih edilen ve pazarda varlığını sürdürmeye çalışan şirketlerin finansal anlamda kaynak sağlayabilecekleri en önemli ve sık başvurulan yollardan biri de halka arzdır. Şirketler finansal anlamda değerlerine değer katacak ve kaynak sağlayacak olan bu süreçte kurumsal iletişim çalışmalarına önem vermektedirler. Kurumsal iletişimin en önemli taktiklerinden biri olan kurumsal reklamalar halka arzını gerçekleştirecek olan şirketler için sıkça başvurulan yöntemlerdendir. Halka arz öncesi, halka açılacaklarını duyurmak, mevcut ve potansiyel yatırımcılarına seslenmek isteyen kurumların birçoğu kurumsal reklamları kullanmaktadır. Halka arz öncesi yayınlanan kurumsal reklamları inceleyen bu çalışma 2010-2015 yılları arasında halka arzını gerçekleştiren 30 şirketin kullandığı kurumsal reklamları kurumsal iletişimin amaçları doğrultusunda incelemektedir. Çalışmanın amacı halka arzını gerçekleştirecek olan şirketlerin halka arz öncesi yayınladıkları kurumsal reklamların, kurumsal iletişimin hangi amacına/amaçlarına hizmet ettiğini tespit etmektir. Kurumların finansal süreçlerine doğrudan veya dolaylı olarak etkisi bulunan kurumsal reklamlar, kurumsal iletişimin hangi amacına hizmet ettiğini saptamaya yönelik olarak göstergebilimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucu, halka arz öncesi yayınlanan kurumsal reklamların kurumsal iletişimin en çok imajı yönetme amacına hizmet ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the existence of multiple companies that produce the same product and services are created a market place that reaches the highest level of competiton. Because of this competitive market conditions companies have to institutionalize and become different from each other. For the companies that are preffered and trying to maintain their presence in the market, initial public offering (IPO) is the most important and comonly used way of finding a financial resources. In the proces of financial resourcing corporate communication activities are very impotant. One of the most important tactics of corporate communication is a corporate advertising. Corporate advertising is commonly used way for the companies that has initial public offering. In the pre-IPO process they use corporate communication to announce IPO and to effect current and potential investors. This thesis analyses thirty corporate avertisings of pre-IPO process between the years of 2010-2015 according to the corporate commmunication goals. The aim of this study to determine which role of corporate communication mostly used in these corporate edvertisings. The corporate advertisings that have the effect to the financial process directly and indirectly are analyse with the semiotic analysis and content analysis. In the end of the analysis the image management was determined as most common role of corporate communication which is used in the corporate advertisings in the pre-IPO process.