Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı ve Özgürlüğü
The right and the freedom of assembly and demonstration
  1. Tez No: 435333
  2. Yazar: GÜL ÜMİT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Özgürlük, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı ve Özgürlüğü, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Right, Freedom, Assembly and Demonstration, the Law No 2911
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve özgürlüğünü konu alan çalışmamızın amacı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve özgürlüğünü, tarihsel süreci içerisinde değerlendirmek, yer aldığı uluslararası temel belge ve sözleşmeler kapsamında ve Türk hukuk sistemimiz içerisindeki mevzuat hükümleriyle anlatmak; AİHM kararları ışığında ve Türkiye'deki uygulamalar çerçevesinde izah etmektir. Tezimizin birinci bölümünde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve özgürlüğünün tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Tez çerçevesinde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve özgürlüğünün geçmiş dönemlerde ele alınış şekline değinilmiş olup bu hak ve özgürlük Türk hukuk sistemindeki anayasal gelişmeler de temel alınarak irdelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde 1982 Anayasası'na göre bu hak ve özgürlüğün hukuki açıdan irdelenmesine yer verilmiş olup toplantı ve gösteri yürüyüşünün diğer hak ve özgürlüklerle ilişkisi de ele alınarak konu, 1982 Anayasası, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve AİHS çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak sonuç bölümünde ise; toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve özgürlüğünün genel bir değerlendirmesi yapılarak konuyla ilgili görüşler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study which subjects the right and the freedom of assembly and demonstration is to evaluate this right and freedom in its historic process, to express it in the scope of basic international documents and conventions and within the legistation of Turkish legal system, and to clarify it in the light of the decisions of European Court of Human Rights (ECHR), interpret the practice of sentences passed by those organizations. In the first part of thesis, the historical development of the right and the freedom of assembly and demonstration is mentioned. Also, the way how right and freedom of assembly and demonstration are approached in the past, and the examination of these rights based on constitutional progress in Turkish legal system are discussed in the first part. The second part of this work comprised of the legal examination of this right and freedom according to 1982 constitution, and the relation between the right and freedom of assembly and demonstration, and other rights and freedoms are approached. Also, the subject is evaluated in accordance 1982 constitution the law no 2911 and European Convention on Human Rights In the conclusion, a general evaluation of the right and the freedom of assembly and demonstration, and also the opinions about this topic are included.