Türkiye'de müzik öğretiminde vokal müzik- vokal eğitim müziği kompozisyon yöntemlerine analitik yaklaşımlar
Vocal music in education in Turkey- analytical approaches to compositional tehcniques concerning educational vocal music
  1. Tez No: 435350
  2. Yazar: MERAL YİĞİT HELALPARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Vokal Eğitim Müziği, Çocuk Şarkıları Dağarcığı, Müzik Eğitim Kurumları, Eğitim Fakülteleri, Türkiye'de Çok Seslilik, Vocal Music Education, Polyphonic, Children's Song Repertoire, Music Educational Institutions, Faculties of Education, Polyphonic Music in Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de müzik eğitiminde, vokal müziğin gelişimi ve geldiği nokta, Osmanlı Dönemi'nde başlayan ve Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi'de artarak devam eden, çok sesli müziğin gelişimi ile bağlantı kurularak değerlendirilmiştir. İlk ve ortaokullarda müzik eğitiminde kullanılan MEB Öğretmen Kılavuz Kitapları'nda yer alan şarkı dağarcığının geliştirmesi ve bu dağarcığa yeni vokal eğitim müziği kompozisyon örneklerinin konulması önerilmiştir. Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi'nde kurumsallaşma yolunda ivme kazanan müzik eğitim kurumlarının, üniversitelerde eğitim fakültelerine bağlı güzel sanatlar müzik anabilim dalları ile sonuçlanan tarihsel süreci anlatılmış, Türkiye'de müzik öğretmeni yetiştiren kurumlara ve Cumhuriyet tarihinde eğitim müziği alanında yer alan çocuk şarkıları ve çalgı müziğinin gelişimine değinilmiştir. Türkiye'de, araştırma kapsamı için seçilen Gazi, Marmara ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nin eğitim fakültelerine bağlı güzel sanatlar müzik anabilim dallarının lisans programlarının karşılaştırılması yapılmış, yapılan karşılaştırma sonucunda, eğitim müziği dağarcığının zenginleşmesi, geliştirilmesi amacıyla, üniversitelerin ders programlarında, yaratıcılığı ve uygulamayı içeren derslerin çeşitliliğinin, programda var olan derslerin ise dönem ve kredi sayılarının artırılmasına yönelik, öneriler sunulmuştur. Ortak eğitim standartlarının yakalanmasının, vokal eğitim müziğinin gelişimini de etkileyen bir faktör olması nedeniyle, günümüz Türkiye'sinde sayısı oldukça artmış olan eğitim fakültesi müzik anabilim dallarında, ortak denklikte ders programlarının uygulanmasında, öğretim elemanı personeli, fiziki koşullar (konser salonları, derslikler, etüt odaları, çalgı vb.) ve materyallerde eşit koşullara sahip olunması gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, development and current status of Vocal Music in Musical Education in Turkey is discussed, in relation with development of polyphonic music, that starts in Ottoman era and continues increasingly in Turkish Republic era. In result, improvement of Song Lists in MEB Teacher's Guides, which are used in primary and secondary schools, and addition of new vocal song compositions are recommended. The history of Turkish musical education establishments, that are increasingly institutionalized with republic era with peek point of its institutionalization as Musical Education departments in University Education Faculties, is discussed and Establishments that produce music teachers, and educational Songs for children and musical instruments in republic era is mentioned. For scope of the project undergrad cirriculums of Music Departments of Education Faculties of chosen Gazi, Marmara and Dokuz Eylül Universities are compared with each other, in result of this comparison, to enrich and improve the educational music resources in University cirriculum's, increasing variety of the courses that focus on creativity and application is suggested and for existing courses, increase of course hours is proposed. Since having an common education standard is an important factor in development of vocal musical education, importance of having equal conditions on instructors and physical conditions (Concert rooms, classrooms, study rooms, musical instruments etc) for to apply a common accredited cirriculum for all Music Departments of Education Faculties, that have increased in numbers currently in Turkey, is highlighted.