Gönüllülük ve sivil toplum etkileşiminde sanatın rolü
The role of art in the interaction between volunteering and civil society
  1. Tez No: 435349
  2. Yazar: MELİKE TÜTÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEFİK GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sosyal Hizmetler, Fine Arts, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sivil Toplum Kuruluşları, Gönüllülük, Sanat ve Toplum, Art, Non Governmental Organizations, Volunteerism, Art and Comunity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Toplumsal değerlerin güçlenmesine ve sosyal kapitalin gönüllü hareketlerle ilerlemesine önemli katkılar sağlayan sivil toplum kuruluşları, toplumsal hayatta vazgeçilmez bir sektör oluşturmuş bulunmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının uygulama alanları arasında dezavantajlı gruplara sosyal hizmet sundukları görülmektedir. Günden güne sayıları artan STK'ların amaçlarına ulaşabilmeleri ve verimli hizmetler sunabilmeleri, sivil toplumun en önemli aktörleri olan gönüllülerin katılımına bağlıdır. Bu araştırmada gönüllülük ve sivil toplum bütünlüğü içerisinde değerlendirilen sanatın sosyal, psikolojik, siyasi etkileşim ve iletişim aracı olması sebebiyle, toplumsal yaşamda neden gerekli olduğunu vurgulamak amaçlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, genel tarama modeli çerçevesinde yer alan literatür taramasından yararlanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, bireyin yaratıcılığının geliştirilmesi, çevreyle olan iletişiminin artırılması ve bireyin dünyasına dâhil edilmesinde sanatın yaşamda vazgeçilemez bir rolü olduğu gerçeğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Non-governmental organisations that foster the social values and contribute a lot to the development of social capital voluntarily has become an indispensible sector in social life. NGOs offer social care for disadvantaged groups. In order for inreasing number of NGOs to attain their goals and offer effective care, the involevement of volunteers who play the most important role in civil society is of great importance. This study aims to emphasize why art is so necessary in social life. Art, which is considered to be the part of voluntary and civil society integrity, is so significant because it is a social, psychological, political and communicative tool. The data in the study was collected through literature scanning within the frame of general scanning model. The study concludes that art has an irreplaceable role to improve the creativity of an individual, inrease his/her interaction with the society and involve him/her to the world.