Sinemada montaj ve Reha Erdem söylemini anlamak
Understanding Reha Erdem's style and montage in cinema
- Tez No: 435427
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sinema, Kurgu, Gerçek Zaman, Filmsel Zaman, Biçim, Anlam, Art, Cinema, Montage, Real Time, Setting, Form, Sense
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sinema sanatının varlık ve işlevselliğinde önemli görevler üstlenen kurgu, sinemanın en önemli öğelerinden biri olarak kabul edilir. Kurgu, senaryo yazımından çekim aşamasına kadar çok sayıda bileşenin göz önünde bulundurulduğu bir alana tekabül etmektedir. Kapsamının genişliği itibariyle de kuramlara konu olmuş ve yaratıcı yönetmenlerin estetik anlayışlarının temelini oluşturmuştur. Filmsel zaman ve mekân, film boyunca izleyiciyi gerçek yaşamdaki zaman ve mekân zorunluluklarından kurtarır. Sanat faaliyetinin temelini oluşturan filmsel zaman ve filmsel mekânı kurgu meydana getirmiştir. Kendisine has özellikleriyle öne çıkan kurgu, zihinsel faaliyetin izdüşümü gibi çalışarak, sinema sanatında en görünür hale gelmektedir. Sinemanın kendisine özgü yapısı, kurgunun varlığı ve etkin olarak kullanımından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Montage, which takes on important functions in the existence and functionality of cinema, is accepted as one of the most important elements of cinema. It corresponds to the discipline in which lots of components ,from the stage of script writing to shooting, are taken into consideration. It becomes a subject to theories and underlies some creative directors' sense of aesthetics because of its content variety. Setting (time and place) makes audience relieve of real-life obligations of time and place during the film. Setting that forms the base of artistic work is created by montage. Montage, which comes forward with its specific characteristics, becomes the most apparent in cinema by working as the projection of mental activity. The distinctive structure of cinema originates from the presence of montage and its efficient use.