Acil serviste akut apandisit tanısı konulan hastalarda SCUBE1 proteininin tanısal değerinin araştırılması
Diagnostic value of SCUBE1 protein in patients diagnosed with acute appendicitis in emergency service
- Tez No: 435553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, SCUBE1, Alvarado Skorlaması, USG, CRP, SCUBE1, Acute Appendicitis, Alvarado Scoring, USG, CRP
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Acil Serviste Akut Apandisit Tanısı Konulan Hastalarda SCUBE1 Proteininin Tanısal Değerinin Araştırılması Amaç: Signal peptide - CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1) - EGF (epidermal growth factor) - like domain - containing protein 1 (SCUBE1) yakın zamanda bazı çalışmalarda bazı kanserlerde, Akut koroner sendromun (AKS) tanısında, iskemik strokta ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nde (KKKA) biyobelirteç olarak araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı akut apandisit (AA) tanısı konan hastalarda SCUBE1'in tanısal değerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza acil servise başvuran AA ön tanılı 150 hasta alındı. Bunlardan çeşitli nedenlerle çalışmadan çıkarılan hastalar ile patolojik tanısı AA olmayanlar çalışmadan dışlandı. Hasta grubu patolojik tanısı AA olarak kesinleşen 47 hastadan oluştu. Kontrol grubu da 43 sağlıklı gönüllüden oluştu. Gruplarda SCUBE1, Alvarado skoru (ASK), C-reaktif protein (CRP), rutin testler karşılaştırıldı. Bulgular: SCUBE1 değerlerinde hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında anlamlı fark görülmedi (p=0,209). SCUBE1 değerleri, CRP (+) hastalarda anlamlı yüksek çıktı (p=0,048). Hasta grubunda SCUBE1 değerlerinde, ASK açısından kıyaslandığında anlamlı fark çıkmadı (p=0,304). Bilgisayarlı tomografide (BT) apendiks çapı arttıkça SCUBE1 değerleri artmaktadır (p=0,043). CRP değerleri perfore apandisitte (PA), nonperfore apandisitten (NPA) anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,007). Beyaz kan hücreleri (WBC), PA ve NPA'yı ayırmada etkili değildi (p=0,06). Sonuç: Çalışmamızda SCUBE1'in AA'da tanısal bir değeri olmadığını bulduk. Ancak CRP'si pozitif olan hastalarda SCUBE1 in anlamlı yüksek olduğunu bulduk. SCUBE1 değerleri ile BT apendiks çapları arasında pozitif korelasyon bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Diagnostic Value of SCUBE1 Protein in Patients Diagnosed with Acute Appendicitis in Emergency Service Objective: SCUBE1 (Signal peptide - CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1) - EGF (epidermal growth factor) - like domain - containing protein) is recently studied in researches as a diagnostic biomarker for acute coronary syndrome, various cancers, ischemic stroke and Crimean-Congo Haemorrhagic Fever (CCHF). The aim of this study is to evaluate the value of SCUBE1 in patients diagnosed with acute appendicitis. Material and Method: We evaluated 150 patients with initial diagnosis of acute appendicitis (AA) who admitted to the emergency department. 103 patients were excluded from the study for various reasons. 47 patients with definitive diagnose of AA as patients group and 43 volunteers as healthy controls were enrolled to the study. SCUBE1, Alvarado scoring (ASK), C-reactive protein (CRP) values and routine tests are compared between two groups. Results: SCUBE1 plasma levels were not statistically significant between two groups (p=0, 209). SCUBE1 values were found significantly higher in CRP (+) patients (p=0, 048). There was no correlation between SCUBE1 values with ASK (p=0, 304). Both the diameter of appendix on CT (computed tomography) and SCUBE1 values were increasing proportional. (p=0, 043). CRP levels were significantly higher in the perforated appendicitis (PA) group when compared with non-perforated appendicitis (NPA) group (p=0, 007). White blood cells (WBC) values were found insignificant to distinguish perforation (p=0, 06). Conclusion: In this study SCUBE1 values were not diagnostic in AA, although SCUBE1 was significantly higher in CRP positive patients. There was positive correlation between SCUBE1 values and diameter of appendix which measured on CT.