Çocukluk çağı zehirlenmelerinin retrospektif analizi
A retrospective analysis of childhood poisoning
- Tez No: 435641
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: zehirlenme, çocuk, acil servis, Poisoning, child, emergancy random
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Birçok nedenle kullanılan kimyasal maddeler, evde kullanılan temizlik ve bakım ürünleri, bazı bitkisel ve hayvansal kaynaklı zehirli biyolojik maddelere maruziyet akut ve kronik zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Akut zehirlenmeler, acil servislere müracaat eden tüm vakaların %0,3-5'inden sorumludur. Zehirlenmeler her yaşta görülebilen tüm bireyleri ilgilendiren önlenebilir bir toplumsal sağlık problemidir. Ancak daha hassas, daha çok risk altında olmaları ve zehirlenmelerle daha sık karşılaşmaları nedeniyle çocuklar diğer yaş gruplarından ayrılmaktadır. Küçük çocuklar kazara zehirlenirken, adölesan dönem kasıtlı ilaç alımı için risklidir. Her toplumda zehirlenmelerin epidemiyolojik verilerinin belirlenmesi, zehirlenmelerin önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Bu çalışmadaki amacımız Eskişehir ili için güncel verileri derlemek ve bu yolla bilime katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Many chemicals which uses for any reason and hygiene products uses in cleaning in houses; to be exposed to some vegetable and animal-derived toxic biological agents can cause acute and chronical poisoning.Acute poisoning is responsible for 0.3 to 5% of all patients admitted to the emergency department.Poisoning is a preventable public health problem whichcan be seen in individuals of all ages and interests all.However, children are separated from other age groups because of their being more sensitive, they are more at risk and they are faceing poisoning often. At early ages poisoning often happens accidently but when we come to adolescent;we can see dramatical increase of suicides. Determination epidemiological data of poisonings in every society plays an important role in the prevention and treatment of poisonings. Our purpose is update the data for Eskişehir region and contribute science by this study.