Genç tenis oyuncularında bacak gücü ve katılığı: Sürat ve çeviklik performansı ile ilişkisi
Leg power and stiffness in the legs in young tennis players: The relationship of speed and agility performance
- Tez No: 435704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas Katılığı, Bacak Kuvveti, Tenis, Sürat, Çeviklik, The stiffness of muscle, Leg strength, Tennis, Speed, Agility
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma genç tenis oyuncularında bacak gücü ve kas katılığı, sürat ve çeviklik performansı ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 17 erkek (yaş: 10.76 ± 0,97 yıl, boy: 155.3 ± 12,1 cm, ağılık: 44.02 ± 12,8 kg, spor yaşı: 4.23 ± 1,3 yıl) ve 9 kız (yaş: 11.44 ± 0,88 yıl, boy: 158.64 ± 8,33 m, ağırlık: 45.03 ± 7,87 kg, spor yaşı: 4.11 ± 1,26 yıl) lisanslı sporcu katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcuların ilk önce sıçrama verileri alınarak kas katılıkları hesaplanmıştır. Daha sonra sırasıyla sürat, çeviklik, yön değiştirme ve servis karşılama performans testleri uygulandı. Her sporcu testleri iki kez uyguladı ve en iyi dereceleri kaydedildi. Denemeler arasında 5 dakika dinlenme verildi. Çıkan sonuçlar SPSS veri analiz programında değerlendirildi. BULGULAR: Genç tenis oyuncularında kas katılığı ile yön değiştirme hızı, sürat, sıçrama yüksekliği ve reaktif güç arasındaki korelasyonda anlamlı farklılık bulunurken (p0,005). Reaktif Güç ile yön değiştirme, sıçrama yüksekliği ve kas katılığı arasında anlamlı farklılık bulunurken (p0,005). SONUÇ: Çalışmanın sonuçları göz önüne alındığında kas katılığının yön değiştirme hızı, sürat, sıçrama yüksekliği ve reaktif güç gibi önceden planlanmış olan egzersizleri pozitif yönde etkilerken; görsel uyaranlı reaktif sürat ve servis karşılama süratini negatif yönde etkilemiştir. Yine reaktif güç, yön değiştirmeyi, sıçrama yüksekliğini ve kas katılığına pozitif yönde etki yaparken; reaktif sürat, servis karşılama reaksiyonu ve sürate negatif yönde etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND GOAL: This study aims at showing the relationship between the leg strength and stiffness of muscles with the speed and agility performance of young tenns players. MATERIAL AND METHOD: 17 licensed sportmen and 9 lıcensed sportwomen attended this study. 17 sportmen (age: 10.76 ± 0,97 years, height: 155.3 ± 12,1 cm, weight: 44.02 ± 12,8 kg, sport age : 4.23 ± 1,3 years) and 9 sport women ( age: 11.44 ± 0,88 years, height: 158.64 ± 8,33 m, weight: 45.03 ± 7,87 kg, sport age: 4.11 ± 1,26 years). Firstly, the stiffness of muscles of these athletes is calculated with taking their jumping data. Then the tests of speed, agilty, changing direction and service performance were applied respectively. Each athlete applied the test twice and their best degrees were recorded. Between the test there were 5 minutes of relaxing periods. The results were evaluated with the SPSS data analysis program. FINDINGS: It is found that there was an important difference between the correlation of reagent power and the stiffness of muscle and the speed of changing directions, apeed, the height of jumping with these young tennis players. But there was no important difference between the reagent speed and the meet up service reaction speed (p>0,005). RESULTS: According to the results of this study, stiffness of muscles affects the exercises which is planned before just as the speed of changing direction s, speed, hight of jumping and reagent power positively. And it also affects the reagent speed and the speed of meet up service negatively. Again the reagent power affects the changing direction, height of jumping and the stiffness of muscle positively. It affects the reagent speed, reagent of meet up service and the speed negatively.