Lighting merchandising areas in shops
Dükkanlarda satış alanlarının aydınlatılması
- Tez No: 43575
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Eşya Aydınlatması, Satış Alanı, Vitrin, Dükkan, Merchandise Lighting, Merchandising Area, Shop Window, Shop. in
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET DÜKKANLARDA SATİŞ ALANLARININ AYDINLATILMASI İpek Adalıoğlu İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Ocak, 1995 Bu çalışmanın amacı satış alanlarının aydınlatma tasarımına etki eden etmenleri araştırmak ve bulgulara dayanarak rahat ve etkili satış alanları oluşturmak için gereken aydınlatma ölçütlerine ulaşmaktır. Bu ölçütleri belirlemek için, malın doğru ve rahat algılanmasına etki eden etmenler ve ışığın renk üzerindeki etkileri incelenmiştir. Daha sonra, vitrinlerde oluşan göz kamaşmasını azaltmak için çeşitli yollar gösterilmiş ve en çok yeğlenen aydınlatma yöntemleri anlatılmıştır. Ayrıca, satış alanlarının aydınlatılmasında kullanılan ışık kaynakları, aydınlatma elemanları ve aydınlatma sistemleri tartışılmıştır. Son olarak dükkanlardaki satış alanları için genel aydınlatma ölçütleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIGHTING MERCHANDISING AREAS IN SHOPS ipek Adalıoğlu M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener January, 1995 The purpose of this study is to evaluate the factors affecting the lighting design of the merchandising areas and depending on the findings, to achieve lighting criteria that are necessary to constitute a comfortable and attractive selling environment. In order to determine these general criteria, the factors which affect the correct and comfortable perception of the merchandise and the effects of light on color are stated. Afterwards, several methods are indicated in order to avoid glare in the shop windows, and mostly preferred lighting methods are defined. Additionally, light sources, lighting fixtures, lighting systems used for the illumination of the merchandising areas are discussed. Finally, general lighting criteria are obtained for the merchandising areas in shops.