Exploring clothing store-related variables influencing impulse buying behaivor
Anlık satın alma davranışını etkileyen giyim mağazası ile ilgili değişkenlerin keşfedilmesi
- Tez No: 891880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PENPECE DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Management Information Systems, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Görsel Düzenleme, Anlık Satın Alma, Müşteri Davranışı, Visual Merchandising, Impulsive Buying, Customer Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, giyim mağazaları ile ilgili değişkenlerin müşteri anlık satın alma davranışları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Stratejik ürün sergilemelerini kapsayan görsel düzenleme, müşterileri çekmede ve mağaza estetiğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma, vitrin düzenlemeleri, manken sunumları, kat tasarımı, promosyonel gösterimler, renk, aydınlatma, mağaza düzeni, koku, müzik, çeşitlilik, satış promosyonları, hedonik motivasyon ve anlık alışveriş gibi unsurların ve bunların anlık satın alma davranışları üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Veriler, demografik bilgiler ve belirli görsel düzenleme faktörlerini kapsayan yapılandırılmış bir anket aracılığıyla 400 katılımcıdan toplanmıştır. Araçların geçerliliğini sağlamak için Keşifsel Faktör Analizi (EFA) kullanılmış ve güvenilirlik Cronbach Alfa ile değerlendirilmiştir. Bulgular, tüm görsel düzenleme unsurlarının anlık satın alma davranışını olumlu yönde etkilediğini, promosyonel gösterimler ve manken sunumlarının en büyük etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Korelasyon analizi, görsel düzenleme faktörleri arasında güçlü karşılıklı ilişkiler olduğunu ve bunların alışveriş ortamını geliştirmede kolektif rollerini vurgulamaktadır. Çalışma ayrıca, görsel düzenlemenin algılanmasında cinsiyet, yaş, gelir, eğitim düzeyi ve meslek gibi demografik farklılıkları incelemiş ve bu faktörler arasında önemli farklılıklar ortaya koymuştur. Bu bulgular, perakendecilerin görsel düzenleme stratejilerini farklı demografik segmentlere göre uyarlamaları gerektiğini önermektedir. Bu araştırma, perakendecilerin müşterileri çekmek ve satışları artırmak için görsel düzenleme stratejilerini geliştirmelerine yönelik değerli bilgiler sağlamaktadır. Gelecekteki çalışmalar, daha geniş coğrafi alanları keşfedebilir, anlık satın almanın psikolojik yönlerini içerebilir ve görsel düzenlemede yeni teknolojilerin potansiyelini araştırabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the influence of clothing store-related variables on impulse buying behaviors in clothing stores. Visual merchandising, encompassing strategic product displays, plays a pivotal role in attracting customers and enhancing store aesthetics. The study focuses on elements such as window displays, mannequin presentations, floor design, promotional displays, color, lighting, store layout, scent, music, variety, sales promotions, hedonic motivation, and spontaneous shopping, and their impact on impulsive buying behavior. Data was gathered from 400 respondents through a structured questionnaire covering demographic details and specific visual merchandising factors. Exploratory Factor Analysis (EFA) was employed to ensure the validity of the instrument, and reliability was assessed using Cronbach's Alpha. Findings indicate that all visual merchandising elements positively affect impulsive buying, with promotional displays and mannequin presentations having the most significant impact. The correlation analysis demonstrated strong interrelationships among the visual merchandising factors, highlighting their collective role in enhancing the shopping environment. The study also examined demographic differences in the perception of visual merchandising, revealing significant variations based on gender, age, income, education level, and occupation. These findings suggest that retailers should tailor their visual merchandising strategies to different demographic segments to optimize their effectiveness. This research provides valuable insights for retailers seeking to refine their visual merchandising strategies to attract customers and boost sales. Future studies could explore broader geographic areas, delve into the psychological aspects of impulsive buying, and investigate the potential of new technologies in visual merchandising.