Electric conductivity and resistivity of aluminum alloys for the application of electric counters
Elektrik sayaç uygulamaları için alüminyum alaşımların elektrik iletkenliği ve elektrik direnci
- Tez No: 436026
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OKTAY ALNIAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Alaşımlar, Elektrik İletkenliği, Elektrik Direnci, Elektrik Sayaçları, Sıkıştırma Torku, Aluminum Alloys, Electrical Conductivity, Electrical Resistivity, Electric Counters, Tightening Torque
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Elektrik sayaçlarında kaybolan enerjiyi en aza indirmek önemli bir konudur. Elektrik sayaçlarında kullanılan malzemelerin direnci nedeniyle malzemelerde deformasyon meydana gelmekte ve enerji kaybı olmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de kullanılan klemens vidalarının tam sıkılmaması ve zaman içinde gevşemesidir. Birinci Bölümde, alüminyum alaşımların özellikleri ve deformasyonları incelenmiştir. Alüminyum alaşımların çeşitlerine göre bu özelliklerin farklı olduğu tespit edilmiştir. İkinci Bölümde, seçilen 1000 serisi alüminyum alaşımın bakır kaplaması yapılmıştır. Farklı sürelerde bakır banyo içinde bekletilen alüminyum alaşımlı tellerin üzerine süreye bağlı olarak farklı kalınlıkta bakır kaplanmıştır. Üçüncü Bölümde, 1000 serisi alüminyum tel ile, aynı özelliklere sahip alüminyum alaşımlı telin farklı kalınlıklarda bakır kaplanmış türleri üzerinden sabit akım geçirilerek dirençleri ölçülmüştür. Aynı zamanda klemens vidaları farklı torklarda sıkılarak teller üzerinden sabit akım geçirilmiş ve ölçülen dirençler mukayese edilmiştir. Araştırma sonucunda teller üzerinden geçen akımın sabit tutularak, direncindeki değişimlerin torka bağlı olarak değiştiği, tork arttıkça direncin düştüğü gözlemlenmiştir. Elektrik sayaçlarında kullanılan tellerin malzemesi ile birlikte tork sayısının da önemli olduğu ve klamens vidaları ile daha fazla sıkılan telin temas alanının genişlediği ve birleşme yerindeki direncinin düştüğü ve elektrik iletiminin iyileştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The energy lost in electric meter is an important issue to minimize. Due to the resistance of materials used in material deformation occurs in the electric meter and is energy loss. One of the reasons that are not fully tightened the screw terminals and is also used for relaxation over time. In the first part, properties and deformation of the aluminium (aluminium) alloy was examined. According to the kinds of aluminum alloys it has been found that these characteristics be different. In the second part, copper plating of the selected 1000 series aluminum alloy have been made. Immersed in the aluminum alloy is copper-coated copper bath at different times depending on the time on the wires of different thickness. In the third part, and 1000 series aluminum wire, but features aluminum alloy coated type constant current through resistance over copper wires of different thickness were measured. At the same time the constant current is passed through the terminal screw tightening torque and wires of different measured resistances were compared. The results of keeping constant the current flowing through the wire, which vary depending on the torque of the change in resistance was observed torque increases resistance decreases. It is also important number of torque with the wire of the materials used in electricity meters and clamps no screws and have observed that, the more bored wire that extends the contact area and the fall of the junction of resistance and power transmission.