Lojistik sektörü ile ilgili akıllı ulaşım sistemleri uygulamaları üzerine bir araştırma
A search study on logistic related intelligent transportation systems
- Tez No: 436038
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ulaşım, Science and Technology, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Lojistik, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin (AUS) temel uygulama alanlarından birisidir. Bu kapsamda üretilen ve genellikle ticari taşıma, yük ve filo yönetimi gibi konuları kapsayan hizmetler; devlete ya da özel sektöre ait yönetim merkezlerinde, sahada ve taşıtlar üzerinde dağıtık olarak konumlandırılan çeşitli ekipman paketleri ile, kişisel bilgi erişim araçlarının koordineli çalışması suretiyle gerçekleştirilir. Buna göre; her hizmet, esasen AUS Sistemi olarak anılan dağıtık yapıdaki AUS bileşenlerinin oluşturduğu bir sistemler sistemi (SoS) vasıtasıyla yerine getirilir. Lojistik sektörünün yanı sıra AUS uygulamaları ile ilgili diğer sektörleri de ilgilendiren bu çalışma şekli, her AUS hizmeti için çok sayıda etmenden (alt sistem ve/veya sonlandırıcı) oluşan ayrı bir AUS Sisteminin tanımlanmasını gerektirir. Bu durumda; farklı AUS uygulamaları arasında uyumlu ve birlikte çalışma şartlarını sağlamak üzere, bütün AUS hizmetlerini kapsayan bir Mimari Çerçevenin hazırlanması önem arz eder. Gerekli bütün standart tanımlamalarını da kapsayan böyle bir mimari, bütün sistem paydaşlarının katıldığı kapsamlı ve uzun süreli çalışmalar sonunda hazırlanır. Ülkemizde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) tarafından 2014 yılında yayımlanan AUS strateji planı, Ulusal AUS Sistem Mimarisinin geliştirilmesi için bu anlamda çalışmalar yapılmasını öngörmektedir. Bu husus, konunun teknik açıdan taşıdığı önem ile birlikte dikkate alındığında; Mimari Çerçeve ile ilgili çalışmalar yapmayı, akademi ve yönetim çevreleri için bir sorumluluk alanı haline getirmiştir. Bu çalışmada; Lojistik sektörü ile ilgili AUS uygulamaları için bir araştırma yapılarak; bu uygulamalarla ilgili bir Mimari Çerçeve önerisi sunulmuştur. Bunun için, Malezya başta olmak üzere, bir kısım gelişmiş ülkelerin yayınlanmış AUS Sistem Mimarileri incelenmiş ve bu mimarilerde yer alan lojistik ile ilgili fiziksel akışlar, bağlantı diyagramları ve işlem akış diyagramlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics is one of the basic fields of application of Intelligent Transportation Systems (ITS). Services provided in this context include the commercial transport, freight and fleet managements. These services can be carried out in the central offices of the public or private sector, with various equipment packages that are distributed in the field or on the vehicles, and correspondingly with the personal information retrieval instruments. According to this, each service is fulfilled through the system of systems (SoS) that is formed by all distributed components of ITS. ITS's mode of operation there forenecessitates for each service an ITS system that is formed by numbers of components (sub-systems and/or terminator). Under the circumstances, preparation of an Architectural Framework that is comprising all ITS services is necessary to ensureinteroperable and compatible operating conditions among different ITS applications. Such an Architectural Framework, that involves all standard specifications, is prepared as a result of long term comprehensive studies in which all systems shareholders participates. In Turkey, the ITS Strategy Plan of the Ministry Of Transport, Maritime Affairs and Communication published in 2014, prescribes studies in this field for developing the National ITS System Architecture. This matter, together with the technical significance of the issue, revitalizes making studies in this field for the academy and administrative circles. In this study, a research made for one of the service areas of ITS, called Logistics Management, and the Architectural Framework of its applications is presented. For this study ITS System architectures of Malaysia and other developed countries are examined and in addition during this study, physical flows, connection diagrams, and flow-process diagrams of logistic that are related with these architectures are used.
Benzer Tezler
- Spatial decision support system for site selection of investments of prominent sectors: The case of East Marmara
Öncü sektörlerde yatırımların yer seçiminde mekansal karar destek sistemi: Doğu Marmara örneği
CEM BAYRAK
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Coğrafyaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CANER GÜNEY
- Avrupa Birliği'nin ortak ulaştırma politikaları kapsamında Türkiye'de denizyolu taşımacılığı
Maritime transport in Türkiye in the scope of the European Union's common transport policy
NİSA PARILDAR YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
UlaşımBursa Teknik ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HİLAL YILDIRIR KESER
- Dairesel sezgisel bulanık CODAS (D-SB CODAS) yöntemi ile yeşil lojistik merkezi yeri seçimi: İstanbul ili örneği
Green logistics park location selection with circular intuitionistic fuzzy CODAS (CİFS CODAS) method: An example of İstanbul province
EREN KAMBER
Doktora
Türkçe
2023
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MURAT BASKAK
- Konteyner liman operasyonlarının makine öğrenmesi yöntemleri ile analizi
Analysis of container port operations using machine learning methods
ÜSTÜN ATAK
Doktora
Türkçe
2022
Deniz Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YASİN ARSLANOĞLU
PROF. DR. TOLGA KAYA
- Türk inşaat sektöründe dijital dönüşüm stratejileri
Digital transformation strategies in Turkish construction industry
KÜBRA ÇİMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ELÇİN FİLİZ TAŞ