Trafik kazalarında gerçek verilerin oluşturulması ve trafik kazalarının önlenmesine yönelik etkin eğitim faaliyetlerinin incelenmesi
The organisation of the actual data from traffic accidents and investigation of effective training activities for prevention of traffic accidents
- Tez No: 436046
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ILICALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik Kazaları, Problem, Etkinlik, Kaza İstatistikleri, Gerçek Veri, Eğitim Faaliyetleri, Traffic Accidents, Problem, Event, Accident Statistics, Real Data, Educational Activities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ulaşım türlerinden olan karayolu ulaşımı oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.Bu ulaşım türü dünyada olduğu gibi ülkemizde de uyulması gereken birtakım kurallar ve yasalarla tertip edilmiştir.Özellikle insanların karayollarını gerek yaya gerekse sürücü olarak kullandıkları zaman zarfında trafik kural ihlalleri gerçekleştirmeleri, dünyanın ortak problemi ve ülkemizde ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan trafik kazalarının oluşumunun başlıca nedeni olarak gösterilmektedir. Trafik kazalarının sonuçları ciddi rakamlara ulaşan ekonomik ve sosyal kayıplara neden olan bir olgudur. Bu durum dünya da ve özellikle ülkemizde bulunan ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından trafik güvenliği alanında birçok proje ve çalışma yapılmasına sevk etmiştir. Trafik güvenliği çalışmalarının temeli doğru bilgiye dayandığı için trafik kazalarınıen aza indirmek doğru bilgiye ulaşmak ile mümkün olmaktadır.Trafik kazaları ile mücadelede etkinlik sağlanması için gerçek verilere sahip olunması gerekmektedir. Bu nedenle trafik kaza bilgilerinin sağlıklı tutulması ve güvenilir bir şekildekayıt altına alınması önem arz etmektedir. Bu sayede trafik kazalarına karşı etkili önlemler alınarak daha gerçekçi ve uygulanabilir projelergeliştirilmesimümkün olabilmektedir. Bu tez çalışmamızda trafik kazaları sonucu yaralı ve ölü sayıları açısından İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü verileri ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin verileri temin edilerek karşılaştırılmıştır. Gerçek verilerin elde edilebilmesi ve istatistik verilerinin daha sağlıklı takibi için bütün iş ve işlemlerin takibinde tek vakıa numarası kullanılması önerilmiştir. Diğer yanda trafik kazalarını önleyebilmenin temelinde çok önemli olan eğlendirici eğitim metotlarından yararlanılarak, çocuklardatrafik kazalarına karşı bilinç oluşturmanın önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Highways as a type of transportation road is used quite extensively. This type of transportation in our country as the world has been arranged with a number of rules and laws that must be followed. In particular, people driving by drivers as well as pedestrians should perform traffic rules violations during the time they use, a common problem in our country and the world are presented as the main reason for the formation of traffic accidents in the first place in one of the cause of death. The results of traffic accidents cause serious social and economic losses. Due to this in the world and Turkey there are many projects in the field of traffic safety by relevant institutions and organizations. Traffic safety and traffic accidents based on accurate information for the basis of the work to minimize the possible accidents. The minimisation can be possible by the reaching the correct information.In order to ensure effectiveness in the fight against traffic accidents it is necessary to have the actual data.Therefore, keeping actual results and traffic accident information to be recorded is important.In this way, more realistic by taking effective measures against traffic accidents and it is possible to develop viable projects. In this thesis, we have compared the results of the traffic accidents in terms of casualties and death toll which were collected and provided from Istanbul Traffic Control Branch, Okmeydanı Training and Research Hospital, Baltalimanı Osteopathic Education and Research Hospital.The use of real data to obtain a single number way to follow all the work and processes have been proposed for more reliable monitoring of statistical data.On the other, the use of entertaining teaching methods and its benefit were analysed. It is very important to prevent traffic accidents in children is to evaluate importance of creating awareness against traffic accidents.