Voltage control of a stand-alone photovoltaic system
Şebekeden bağımsız çalışan bir fotovoltaiksistemin gerilim kontrolu
- Tez No: 436070
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Sistemi, PV Sistem, PV Panel ve Gerilim Kontrol, Solar System, PV System, PV Panel and Voltage Control
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son zamanlar da elektrik enerjisi üretmek için güneş enerjisi çok önemli bir kaynak olarak tüm tünyada daha fazla göze çarpmaktadır. Araştırmacılar sürekli güneş enerjisini faydalı hale getirmek için ucuz ve kullanışlı bir yöntem bulmak için uğraşıyorlar.. Bu alternatif enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek için birçok sistem kullanılabilir. Dönüşüm doğrudan yada dolaylı olarak yapılabilir. Güneş ışınımını güneşden alarak elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik paneller tasarlanmaktadır. Herhangi bir PV system bu panellerden oluşmaktadır. PV system iki çeşit bağlantı tipi vardır. Bunlar şebekeye bağlı PV sistem ve şebekeden bağımsız çalışan PV sistem şeklindedir. Bu tez çalışmasında, şebekeden bağımsız çalışan bir PV sistemin gerilim kontrolu konusunda çalışılmıştır. Sistemin ana bileşenleri PV panel, çevirici ve kontrollör dür. Gerilim kontrolü için önerilen model Matlab-Simulink ortamı kullanılarak tasarlanmıştır. Şebekeden bağımsız olarak çalışan PV sistemin gerilim kontrol performansı Matlab ortamı kullanılarak gösterilir. Simulasyon sonuçları yük uçlarında gerilimin nasıl kontrol edilebildiğini gösterir.
Özet (Çeviri)
Recently solar energy as a very important source is more noticed all over the world to generate electrical energy. All the time, researchers try to find cheap and useful method to utilize solar energy. Several systems can be used to convert this alternative energy to electrical energy. The conversion can be done either directly or indirectly. Photovoltaic (PV) panels are designed to take the solar radiation from the sun and generate electrical energy. Any PV system consists of this type of panel. There are two types connection for the system; grid connected PV system and the stand-alone PV system. In this thesis, the voltage control on the stand-alone PV system was studied. The main components that build the basic structure of the system are PV panel, an inverter and a controller. The proposed model for the voltage control was designed by using Matlab-Simulink environment. It is used to show the voltage control performance of the stand-alone photovoltaic system. The simulation results show how the voltage on the load terminals can be controlled in the stand-alone PV system.