Trafik yönetim süreçleri için elektronik denetim uygulamaları; Gaziantep TEDES örneği
Electronic traffic inspections for traffic management processes; a case study on Gaziantep TEDES system
- Tez No: 436090
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Ulaşım Sistemleri, Elektronik Trafik Denetimi, AUS Sistem Mimarisi, Intelligent Transportation Systems, Electronic Traffic Inspections, ITS System Architecture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AUS uygulamaları, ulaşımla ilgili bütün sektörel alanlardaki faaliyetlerin kolaylaştırılması ve bu faaliyetlerin etkinliğinin arttırılması içinönemli boyutta destekler sağlar. Bu kapsamda çeşitli hizmet alanlarına yönelikçok sayıda AUS uygulaması geliştirilmiştir. Bunlardan trafik yönetimi ile ilgili olanlar, giderek artan trafik sıkışıklıkları nedeniyle hemen herkesi ilgilendiren uygulamalar olma niteliğine sahiptir. Buna göre, bütün AUS uygulamaları gibi, trafik yönetimine yönelik uygulamalar da sahada, yönetim merkezlerinde ve taşıtlar üzerine dağıtık olarak konumlandırılmış çok sayıdaki bilgisayar sisteminin birlikte çalışması suretiyle gerçekleştirilir. Bunlardan Elektronik Trafik Denetimi uygulamaları, geniş bir alanda trafik denetimi yapmaya imkan sağlayan teknoloji destekleri sağlar. Bu uygulamalar sayesinde; kırmızı ışık ihlali, emniyet şeridi ihlali ve hız limiti ihlali gibi çeşitli kural dışı durumlarkonum ve zaman bilgisi ile birlikte tespit edilebilmekte, ihlali yapan yaya ve sürücülerin trafik kurallarına uyması için gerekli yaptırımlar uygulanabilmekte ve böylece kural ihlalinden kaynaklanan çeşitli ulaşım sorunları oluşmadan önlenebilmektedir. Bu uygulamalardan beklenen etkinliğin arttırılabilmesi için, dağıtık konumlarda bulunan AUS sistem bileşenleri arasındaki bağlantıların ve işlem akış zamanlamasının doğru bir şekilde belirlenmesigerekir. Bunun için, bütün uygulamalar önceden belirlenmiş bir sistem mimarisine göre hayata geçirilmelidir. Gelişmiş ülkeler bu konuda referans alacakları sistem mimarilerini yıllar öncesinden tamamlamışlardır. Ülkemizde ise bu anlamda bir Ulusal AUS Sistem Mimarisi hazırlama çalışması yeni başlatılmıştır. Bu çalışmada, dünyada tamamlanmış AUS sistem mimarileri incelenerek, Elektronik Trafik Denetimi ile ilgili uygulamalar için bir mimari çerçeve önerisi sunulmuştur. Böylece, bu kapsamda ülkemizde halen yürütülmekte olan uygulamaların gelişmiş ülkelerdeki örnekleri ile karşılaştırılması için bir şablon olşturulmuştur. Çalışmanın son bölümünde, Gaziantep ilimizde kurulan TEDES sistemi tanıtılmış; tez çalışmasında elde edilen birikimle bu sistemin etkinliği ve önerilen şablona uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ITS applications provide significant support to facilitate the activities of many transportation-related sectoral areasin order to increase the effectiveness of the activities they provide.In this context, numerous ITS applications were developed for various services. Of these, those related to traffic management, has the quality of being of interest to almost everyone practices because of increasing traffic jams. Accordingly, such as applications for traffic management, all ITS applications are carried by a distributed computer system having plural systems working together which are positioned in the field, on their management centers and vehicles.Electronic Traffic Control of these applications; It provides technological support that allows to make a wide range of traffic control. In this context, Electronic Traffic Control applications, provides enabling technologies to support a wide range of traffic control. With these applications; red light violation, can be detected with seat belt violation and the speed limit several exceptions, such as breach of location and time information, a violation that pedestrians and drivers can apply the necessary sanctions to comply with traffic rules and thus can be prevented before they occur several transportation issues stemming from the violation of the rules. In order to increase the expected effectiveness of these applications, the field in which the links between system components in distributed locations ITS timing and the process must be set correctly. For this, all the applications must be implemented according to a predetermined system architecture., Developed countries have completed several years ago the system architecture will reference it. Our country is preparing a national AUS System Architecture In this sense, work has just started. In this study, completed by examining world AUS system architecture, an architectural framework proposal for applications relating to Electronic Traffic Control is presented. Thus, still aimed at building an awareness of compliance practices in the developed countries of the installed system. In the last part of the study, established in Gaziantep province TEDES system was introduced; thesis effectiveness of this system with accumulation obtained in operation and the suitability of the proposed template is evaluated.