Van kent içi ulaşımında akıllı kavşak yönetimi için bir planlama çalışması
A planning study for Van smart junction system in urban transport
  1. Tez No: 436089
  2. Yazar: EŞREF GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Ulaşım Sistemleri, Trafik Yönetimi, Kent içi Ulaşımı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kentlerde nüfus yoğunluğu ve trafiğe çıkan taşıt sayılarındaki hızlı artış giderek artan ulaşım sorunlarına neden olmaktadır. Bu sorunların en önemlisi can ve mal kayıplarının yanı sıra çevre kirliliği gibi diğer sorunlara da neden olan trafik sıkışıklıkları ve trafik kazalarıdır. Günümüzde giderek artma eğiliminde olan bu sorunların çözümü için bilgi ve haberleşme teknolojilerinin sağladığı kolaylıklarla desteklenen AUS uygulamalarından etkin bir şekilde yararlanmak en gerçekçi yol olarak gözükmektedir. Bununla beraber, AUS uygulamaları ile sunulan hizmetlerin uyumlu ve birbirini destekler nitelikte sunulabilmesi için bu uygulamaların önceden hazırlanmış bir mimari çerçeveye göre geliştirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada; Van Kentiçi ulaşımında yaşanan problemlerin çözümüne yönelik AUS uygulamaları irdelenmiş ilgili Uygulama Paketleri üzerinde durulmuştur. Ulaşım problemleri irdelendiğinde kentiçi trafik problemlerinin en çok kavşaklarda yaşandığı görülmektedir. Bu tıkanıklıkların birçok parametreden oluştuğu bilinmekle beraber en önemli sorunun kavşakların daha etkin kullanılamamasından kaynaklı olduğu açıktır. Bu nedenle Van Kentiçi trafik yükünün önemli bir kısmını alan Cumhuriyet Caddesi güzergâhı boyunca 4 önemli kavşak üzerinde çalışmalar yapılmış hâlihazırdaki fiziki, geometrik ve sinyalize durumları irdelenmiştir. Bunların standartların çok altında olduğu tespit edilmiş ve buna yönelik kavşakların daha verimli kullanılması adına Akıllı Yönetim Sistemleri ile Dinamik Kavşak Kontrol Sistemlerinin kurulması ve planlanmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The population density of the cities and the rapid increase of vehicles going on the traffic cause transportation problems. Besides the loss of lives and property damage, there is the problem of environmental pollution and traffic jams and accidents. In the lights of the facts of increasing these problems, there is a solution as using ITS applications supported by information and communication technologies. It is important that besides services represented with ITS applications must work harmonious and should support each other, these applications must prepared and developed according to an architerctural environment. In this project, the solutions of the transportation problems are examined and application packages are being given point to. With the consideration of the transportation problems, it can be understood that most of the problems are caused by the intersections and these problems has several parameters but mostly it is derived from not using the intersections efficiently. For this reason, since it carries the most of the traffic density of Van, four important intersections on the route of Cumhuriyet Avenue is being examined physically, geometrically, and signalization-wise. It has been determined that these four intersection point are way too below the standards. To solve this problem, in order to use the intersections more efficiently, suggesions are proposed that ITS and Dynamic Intersection Control Systems should be established. Keywords : Intelligent Transportation Systems (ITS), Traffic Management, Urban Transportation Network.