Aydın ili Karacasu ilçesi ve Denizli ilinde ökse otu (Viscum album L.)'nun yaygınlık ve yoğunluğunun belirlenmesi
Determination of frequency and density of mistletoe (Viscum album L.) in Karacasu/Aydin and Denizli provinces
  1. Tez No: 436130
  2. Yazar: ŞEBNEM TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Viscum album, Ökse otu, Survey, Anket, Aydın, Denizli, Mistletoe, Frequency, Farmers, Aydın, Denizli
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma Aydın ve Denizli illerinde Ökse otunun yaygınlık ve yoğunluğunu belirlemek ayrıca üreticilerin bu yabancı ot hakkındaki görüşlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Aydın ili Karacasu ilçesi ve Denizli karayollarında bulunan ağaçlar incelenmiş, Ökse otu bulaşık ağaçlardaki Ökse otu kümeleri sayılmış ve konukçuları kaydedilmiştir. Üreticilerin bu parazit bitki hakkındaki görüşlerini belirlemek için de anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda Aydın İli Karacasu İlçesinde ahlat, armut ve badem ağaçlarında Ökse otuna rastlanmıştır. İncelenen ağaçlar arasında en yüksek rastlama sıklığı bademde tespit edilmiş ve bunu ahlat ve armut ağaçları takip etmiştir. Rastlama sıklıkları oranları badem, ahlat ve armutta sırasıyla % 67, % 40 ve % 14 olarak hesaplanmıştır. Denizli ilinde ise ahlat, akasya, armut, badem, karaçam, erik, kavak, kayısı ve söğüt ağaçlarında Ökse otuna rastlanmıştır. İncelenen ağaçlar arasında en yüksek rastlama sıklığı ahlat bitkisinde tespit edilmiştir. Denizli ili genelinde ahlat, badem, karaçam, armut, söğüt, akasya, kavak ve kayısı ağaçlarında rastlama sıklıkları sırasıyla % 68 , % 46, % 43, % 24, % 15, % 13, % 10 ve % 8 olarak hesaplanmıştır. Yapılan anket sonuçlarına göre; Aydın ve Denizli illerinde Ökse otunun ahlat, armut ve badem ağaçlarını en çok tercih ettiği konukçular olduğu tespit edilmiştir. Aydın İlinde anket yapılan üreticilerin % 33'ü, Denizli İlinde ise üreticilerin % 76'sı Ökse otunu bildiğini beyan etmiştir.
Özet (Çeviri)
The frequency and density of Mistletoe (Viscum album L.), and the knowledge of growers about this weed in Aydın and Denizli provinces of Turkey were investigated in this study. The trees on highways of Karacasu district of Aydın and Denizli were examined, trees parasited by Mistletoe group and the frequency of this weed were recorded. Questionnaire was designed to inquire the farmers about their knowledge regarding this weed. As a result of survey study, Mistletoe was found on wild pear, pear and almond trees in Karacasu district of Aydın. This weed was determined as most frequent on almond trees with a frequency of 67 %, and it had a frequency of 40 % and 14 % on wild pear and pear, respectively. V. album was recorded on wild pear, acacia, pear, almond, black pine, plum, poplar, apricot and willow trees in Denizli province. Wild pear has the highest V. album frequency (68 %) and the trees were followed by almond (46 %), black pine (43 %), pear (24 %), willow tree (15 %), acacia (13 %), poplar (10 %) and apricot (8 %). According to results of survey studies, wild pear, pear and almond were the preferred hosts for Mistletoe in Aydın and Denizli provinces. The results of questionnaire study indicated that 33 % and 76 % of the farmers from Aydın and Denizli Provinces, respectively had the knowledge about V. album.