Yazılım geliştirme organizasyonları için harmanlanmış Scrum modeli
Blended Scrum model for software development organizations
  1. Tez No: 436209
  2. Yazar: ESRA ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ONAY DURDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çevik Yazılım Geliştirme, Scrum Metodolojisi, Scrum Pratikleri, Yazılım Geliştirme, Yazılım Süreç Modelleri, Agile Software Development, Scrum Methodology, Scrum Practices, Software Development, Software Process Models
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüz iş dünyasının rekabetçi koşulları özellikle yazılım endüstrisindeki organizasyonların geliştirdikleri ürünleri hızla pazara sunmalarını, aynı zamanda değişen gereksinimlere karşılık vermelerini gerektirmektedir. Geleneksel yazılım geliştirme modellerinin yerini almaya başlayan çevik yazılım geliştirme modelleri düşük maliyet, yüksek üretkenlik ve kalite vaatleri göz önünde bulundurularak pek çok yazılım organizasyonu tarafından son yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, çevik yaklaşımların organizasyonlarda kullanımı ve vaat edilen avantajları ne kadar sağladığını belirlemeye yönelik olarak bir anket çalışması hazırlanmış ve bu çalışmanın sonucunda en yaygın kullanılan çevik yöntemin Scrum metodolojisi olduğu belirlenmiştir. Sonrasında organizasyonlarında Scrum kullanan profesyoneller ile görüşmeler sağlanarak alınan geribildirimler doğrultusunda organizasyonların Scrum yazılım geliştirme modelini kendi gereksinimlerine göre şekillendirdikleri ve İdeal Scrum modelinden farklı özelliklere sahip olarak uyguladıkları tespit edilmiştir. Alan yazında Scrum ama (Scrum but) olarak nitelendirilen bu durumun Scrum metodolojisinin ana felsefesinden uzaklaşmayacak şekilde kontrollü olarak organizasyonların yararına olacak şekilde uygulanmasını sağlama amaçlı olarak Harmanlanmış Scrum Modeli önerilmiştir. İdeal Scrum Modeli ile bir çok ortak noktası olan Harmanlanmış Scrum modeli, farklı pratikleri de içinde barındıran bir model olarak önerilmektedir. Tez çalışmasının ana fikri olan Harmanlanmış Scrum modelinin tasarımı ve modellenmesi sonrasında, bir değerlendirme hazırlanarak profesyonellere sunulmuş ve görüşleri doğrultusunda model üzerinde iyileştirmeler yapılmıştır. Harmanlanmış modelde yer alması önerilen proje lideri rolü, hafta arası Scrum toplantısı ve Sprint gözden geçirme süresi kavramları profesyoneller tarafından benimsenerek, modelin Scrum kullanan organizasyonlarda uygulanabilir olduğu ile ilgili olumlu geri bildirim sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Software organizations have to develop software in short time and respond changing requirements due to the competitiveness of the market. In recent years, organizations have started to implement agile software development models which promise reduced cost, increased productivity and quality. In the scope of this research, a survey was conducted to determine the use of agile methods among software organizations and to investigate whether they can achieve the promised advantages. Based on the results of the survey, Scrum was determined as the most commonly used agile development approach. Afterwards, two organizations which were using Scrum as a software development methodology were investigated as a case study. Interviews were conducted with the professionals in these organizations and it was observed that they adapt and modify Scrum according to their own needs which is called as Scrum-but in the literature rather than directly adopting it. Blended Scrum model is proposed in this study to overcome uncontrolled Scrum-but issues. Blended Scrum model has several common practices with the original Scrum and it has some extensions such as project leader role, mid-week Scrum meetings and additional Sprint review time. In addition, the practices of proposed Blended Scrum Model were evaluated with Scrum practitioners and gathered positive feedback.