Mavi yakalı personel seçiminde çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılması ve bir uygulama
Using multiple decision making methods on blue-collars' selection process: An empirical research
  1. Tez No: 436799
  2. Yazar: BURCU EROKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA İPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Bulanık TOPSIS, Bulanık TODIM, Multi-Criteria Desicion Making, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy TODIM
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnsan kaynakları yönetiminde personel seçimi oldukça önemli bir karar verme sürecidir. Doğru işe doğru personelin seçimi işletmelerin uzun vadede devamlılıklarının sağlanmasına etki eden en önemli işlemlerden biridir. Bu çalışmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden olan Bulanık TOPSIS ve Bulanık TODIM'İN mavi yakalı personel seçimi sürecindeki sonuçlarının, performans puanlarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, imalat sektöründe faaliyet gösteren bir üretim işletmesinde çalışan altı mavi yakalı personel arasından ustabaşı olmaya en yakın olan adayın seçilmesi işlemi Bulanık TOPSIS ve Bulanık TODIM yöntemleri ile değerlendirilmiş ve bu seçim işleminde adayların son bir yıl içerindeki performans puanları şartı ile yöntemler karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda performans puanlarına en yakın sonucu veren yöntemin Bulanık TOPSIS olduğu belirlenmiştir. İşletme için bu kriterler ve alternatifler altında Bulanık TOPSIS yönteminin daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Personnel selection is an important decision making process in human resources management. Choosing the right personnel to the right job is the mest important task of human resources management to ensure long term sustainability. The aim of this thesis is to assess the performance of blue collar personnel selection process by using two different multi criteria decision-making models, which are Fuzzy TOPSIS and Fuzzy TODIM respectively. For this purpose, the process of selecting personel who is in closest position to be the foreman to the staff through the staff who works in a manufacturing company operating in them anufacturing sector is has been evaluated by means of Fuzzy TOPSIS and Fuzzy TODIM methods and during these lection process these methods are compared with the points that staff has had in the last one year. As a result, Fuzzy TOPSIS method has been determined to indicate the most proximate results to the performance points. The findings of research highlight that Fuzzy TOPSIS method is more effective than Fuzzy TODIM method, in terms of given criteria and alternatives.