Cumhuriyet Dönemi heykel sanatında Pietro Canonica ve eserleri
Statue in the Republican Period Pietro Canonica and works
  1. Tez No: 436821
  2. Yazar: AYŞE GÖKŞEN ÇETRES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Anıt, Heykeltıraş, statue, monument, sculpture, sculptor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Türklerde heykel sanatı çok fazla yaygınlaşıp gelişme gösterememiştir. Türk sanatı tarihine baktığımızda Göktürklerden itibaren heykel alanında çeşitli atılımlar göze çarpsa da ilerleyen dönemlerde heykel sanatı gelenek oluşturacak seviyeye ulaşamamıştır. Bu durum İslam dininin kabul edilişiyle belirgin bir hal almıştır. Türk toplumunda heykel sanatı Sanayi-i Nefise Mektebi'nin açılmasıyla gelişme ve ilerleme göstermiştir. Ancak uzun bir geçmişe sahip olmayan Türk heykel sanatı çeşitli sıkıntı ve zorlukları Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan heykel ve anıt heykel çalışmalarıyla üstlenmeye çalışmıştır. Nitekim batı sanatı örnek alınarak bu doğrultuda eserler yapılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda Türk öğrenciler, heykel eğitimi almak için Avrupa'ya gönderilmiş ve yabancı heykeltıraşlardan da eğitim ve çeşitli heykel uygulamaları konusunda destek istenmiştir. Bu kişilerden biri de tezin konusunu oluşturan Cumhuriyet dönemi heykel sanatında Pietro Canonica ve eserleridir. Pietro Canonica'nın eserleri; Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet Tarihi ve Atatürk konularını içermektedir. Bu çalışmalar Türk toplumunda birlik ve beraberliği güçlendirerek, bağımsız Türk devletinin birer simgesi haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The art of sculpture has not improved or become prevalent among Turks. When we take a look at the Turkish art history, despite some leaps starting from the Göktürk, we see that the art of sculpture does not reach the level of developing its own tradition in the upcoming periods. This situation became more pronounced with the embracement of Islam. The art of sculpture in the Turkish nation show some improvement and progress with the establishment of The School of Fine Arts (Sanayi-i Nefise Mektebi). However, Turkish art of sculpture, which did not extend back a long time, tried to bear the problems and difficulties with works of statues and monuments that were made in the first years of the Turkish Republic. Hence, European art was taken example and works were made accordingly. Within this scope, Turkish students were sent over to Europe to get education in this field of art, and support was demanded from foreign sculptors in training and practice of sculpture. Among these foreign sculptors is the subject of this thesis Pietro Canonica, and his works. Pietro Canonica's works involve the themes of National Campaign (Turkish War of Independence), history of the Turkish Republic and Atatürk. These works contributed to strengthen the sense of unity and solidarity in the Turkish Nation, and became symbols of the independent Turkish State.