I. Dönem TBMM'de Amasya milletvekilleri ve faaliyetleri
- Tez No: 436820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Birinci Dönem TBMM, Amasya, Amasya Milletvekilleri, National Struggle, First Period Parliament, Amasya, Amasya Deputies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Mondros ateşkesini imzalayarak Birinci Dünya Savaşından mağlup çıkmış Osmanlı Devletinin sona erdiği düşünülen bir dönemde Anadolu'da yeniden vücut bulmuş olan Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan Amasya milletvekillerinin biyografi ve faaliyetlerini esas almış bir yüksek lisans tezidir. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgallere tepki göstermekte gecikmeyen Amasya halkı Mustafa Kemal'in Samsuna çıkışından itibaren gerçekleştirdiği faaliyetlerine destek olmuştur. Amasya, Milli Mücadele'nin amaç, gerekçe ve yönteminin belirlendiği Amasya Genelgesi'nin hazırlanmasına da ev sahipliği yapmıştır. Amasya'da Nisan 1920'de yapılan seçimler neticesinde 5 milletvekili seçilmiştir. Bunlar; Ahmet Hamdi Apaydın, Ali Rıza Özdarende, Mehmet Ragıp Topala, Ali Rıza Topçu ve Asım Sirel'dir. Bekir Sami Kunduk ve Ömer Lütfi Yasan ise Osmanlı Meclis-i Mebusan üyesi olarak TBMM'ye katılmış ve böylece Birinci Dönem TBMM'de Amasya'yı 7 milletvekili temsil etmiştir. Nafıa Vekili Ömer Lütfi Yasan ve Dışişleri Vekili Bekir Sami Bey TBMM'de dikkat çeken Amasya milletvekilleri olmuşlardır. Amasya milletvekilleri TBMM'de ülke genelini ilgilendiren meselelerin yanında Amasya halkının sorunlarını da meclise taşımışlardır. Amasya milletvekilleri Birinci Meclis'te ülkenin geleceğini ilgilendiren önemli konularda fikirlerini açıkça beyan etmekten çekinmemişlerdir. Amasya milletvekillerinin TBMM'de verdikleri kanun teklifleri, yaptıkları konuşmalar ve komisyonlarda aldıkları görevler gibi faaliyetleri dikkate alındığında önemli görevler ifa ettikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a master's thesis that is based on the biography and activities of Amasya deputies working in Turkish Grand National Assembly which emerged in Anatolia again in a period when Ottoman Empire, which was defeated in The First World War, was considered as ended by signing Mondros Armistice Agreement. Amasya people, who reacted promptly to the invasions after Mondros Armistice Agreement, had supported Mustafa Kemal's activities beginning from his setting foot in Samsun. Amasya have also hosted the preparation of Amasya Circular where the purpose, rationale and methods of National Struggle specified. Five deputies were elected as a result of the elections held in Amasya in April 1920. These were Ahmet Hamdi Apaydin, Ali Riza Özdarende, Ragip Mehmet Topal, Ali Riza Topçu and Asım Sirel. Bekir Sami Kunduk and Ömer Lütfi Yasan joined to the Turkish Grand National Assembly as a member of Ottoman Parliament and therefore seven deputies represented Amasya in the first period of Turkish Grand National Assembly. Ömer Lütfi Yasan as deputy of Public Works and Bekir Sami as deputy of Foreign Affairs have pointed out in Turkish Grand National Assembly. Amasya deputies have moved the issues of Amasya people to the parliament in addition to the issues involving the whole country. Amasya deputies did not hesitate to express their ideas clearly on important issues concerning the future of the country in the First Assembly. Considering the legislative proposals given in Parliament, conversations and tasks in commissions, Amasya deputies have performed important tasks.