Türk ve Kore kuruluş efsanelerinin karşılaştırmalı analizi -Dangun ve Bozkurt-
Comparative analysis on Korean and Turkish founding legends -Dangun and Bozkurt-
- Tez No: 436839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dangun Efsanesi, Bozkurt Efsanesi, Motif, Karşılaştırma, Ayı, Kurt, Legend of Dangun, Legend of Bozkurt, Motif, Comparison, Bear, Wolf
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Korelilerin kuruluş efsanesi olan Dangun Efsanesi ile Türklerin Kuruluş efsanesi olan Bozkurt Efsanesi'nin bu tez çalışmasında motif incelemeleri ve karşılaştırmalarının yapıldığı bu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Öncelikle ilk iki bölümde, her iki efsanenin metinleri verilmiştir. Bu metinlerdeki motifler detaylı bir şekilde metnin ardından alt başlıklar halinde incelenmiştir. Bulunan benzerlikler ve farklılıklar ise, karşılaştırma bölümünde ayrıntılı bir şekilde başlıklar altında incelenmiştir. Örnek verecek olursak; her iki efsanede de dağ ve mağara motifi bulunmaktadır. Bunlardan dağ motifi birbirinden uzak olan her iki ülke içinde aynı anlamdadır. Dağ motifi, her iki efsanede de Gök Tanrı'ya en yakın nokta olarak düşünülmüştür. Mağara motifi ise iki anlam içermektedir. Dangun Efsanesi'nde anne karnını ifade ederken, Bozkurt Efsanesi'nde koruyucu, sığınak anlamlarına gelmektedir. Dangun Efsanesi'nde ayının insana dönüşerek dünyaya çıktığı mağara; Bozkurt Efsanesi'nde dişi kurdun çocuğu düşmanlardan kurtarmak için sığındığı yerdir. Kore ve Türkiye çok uzak konumdaki ülkeler olmasına rağmen motif olarak benzerliklerin olması ve bu motiflerin aynı anlamlara gelmesi ilgi çekmektedir. Bu tür karşılaştırmalı çalışmaların hazırlanması daha sonra konulara merakı olan ya da konular üzerinde çalışma yapacak olanlar için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Founding legend of Koreans, Dangun and founding legend of Turks, Bozkurt is analyzed in this thesis by motif analysis and comparison consists of three parts. First, in the first two chapters, the texts of the two legends are given. And then the text, motifs were studied in detail as subtitles. And some similarities and differences we found, are examined in detail in the comparison section in titles. For example; These legends are also contains both mountain and cave motif. These motifs in the two legends have the same meaning in both countries which are far from each other. Mountain motif in both myth is thought to be closest to the Sky God. The cave motif contains two meanings. In the Dangun Legend, it is expressed as a womb. And in the Bozkurt Legend, it is expressed as a protective shelter. In the legend of Dangun, cave is a place for a bear to transform in a human and reborning to the world. But it is said that in the Bozkurt legend, the she-wolf recover the child of the enemy and refuge in the cave. Although the location is far from each other, Korea and Turkey have similarities in motifs and this draws attention also having the same meaning of these motifs in both of the culture. Such preparation of comparative study will be useful for those who interests in the study and who will work later on this topics.