Lise çağındaki ergenlerin internet kullanımlarının sosyalleşme düzeylerine etkisi
  1. Tez No: 436858
  2. Yazar: HATİCE BURAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN YONCA GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Ergenlik, Sosyalleşme, Internet, Social Media, Adolescence, Socialization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Teknolojinin günümüzdeki halini alması ile birlikte insanların birbirleriyle olan iletişim şekilleri de değişmiş farklı iletişim mecralar ortaya çıkmıştır. İnternetin yaygın bir kullanım alanı edinmesiyle birlikte gerçek hayattaki birçok uygulama da internet ortamına taşınmıştır. İnternetin ve sosyal medya araçlarının ergenlerde sosyalleşme sürecine etkisinin incelendiği bu çalışmada, sosyal medya kullanımına bağlı olarak sosyalleşme alanlarındaki ilişkilerin ne yönde etkilendiği analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu analiz süreci için ise araştırma sorularından hareketle ergenlerin sosyal medyada geçirdikleri zamanın ev, okul ve sosyal çevrelerine ne ölçüde etki ettiği tespitine çalışılmıştır. Lise çağındaki ergenlerin internet kullanımlarının sosyalleşmelerini ne yönde etkilediğinin araştırıldığı bu tez çalışmasında, ergenlerin internet kullanımına bağlı olarak aile ile olan ilişkilerinin ve iletişimlerinin zayıfladığı ve bunun yanı sıra etkileşimin de zayıflayarak sosyalleşme sürecinde aile etkisinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ergenlerin okul, sosyal arkadaşlar ve okul dışı çevrelerinde de bu etkinin kendini gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
People get along with the state of present-day technology has changed the way communication with each other different communication mediums have emerged. Many applications in real life, with the acquisition of a widespread Internet usage has moved to the Internet. In public administration from the trade, provide applications across many alternative internet about the health system and communication has become easier and less costly become. This is in addition to the Internet-based communications devices and both internet and the emergence of new communication devices telephone function in another function that makes it still presents itself as a preferred communication on the Internet. Nowadays, social networking sites are the most widely used communication medium on the Internet. This communication conducted through the site, the nature of the interaction and communication brings sharing. In this context, although the inevitable impact on the socialization process of these communication channels, traditional channels of socialization (family, school, street, friends, etc.) are open to influence. In this thesis, what he studied that affect the direction to socialize the internet adolescents in high school, the weakening of the relationship with the family, depending on the internet adolescents and communication was achieved as well as the interaction also concluded that weakened by socialization process which reduces the effectiveness family. In addition, adolescents with school, friends and social environment outside school has also concluded that this effect show itself.