İndirimli orana tabi konut teslimlerinde KDV iadesi
VAT return in delivering of housing subjected to reduced rate
- Tez No: 436857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FERHAT AKBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Katma Değer Vergisi, İstisna, İade, İndirimli Oran, Value Added Tax, Exception, Return, Reduced Rate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Katma Değer Vergisi (KDV), muamele vergileri arasında yer almaktadır. Katma Değer Vergisinin diğer muamele vergilerine nazaran üstün ve farklı yönü vergi indirimi rejimidir. KDV 1985 yılında mali sistemimiz içerisine girmiştir. Türkiye'de toplam vergi gelirlerinin üçte birini oluşturması nedeniyle, mali ve ekonomik bakımdan özel bir önem taşımaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde vergi gelirleri içerisinde önemli ve vazgeçilmez bir yere sahiptir. KDV uygulamasında bir vergilendirme döneminde indirilecek KDV toplamı, vergiye tabi işlemler dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde aradaki fark sonraki döneme devredilir, iade edilmez (KDVK md.29/2). İade edilemeyeceği kuralının iki temel istisnası vardır. Bunlar; istisnaya tabi işlemler ve indirimli orana tabi işlemlerdir. Bu iki temel istisna dolayısıyla iade edilemeyen devreden KDV tutarının mükellefe iade edilmesi mümkündür. İndirimli orana tabi işlemler, Bakanlar Kurulu tarafından oranları indirilen işlemlerdir. İndirimli orana tabi işlemleri gerçekleştiren mükelleflere belirlenen şartları sağlamaları şartıyla yüklendikleri ve indirim yoluyla gideremedikleri KDV iade edilir. Faaliyetleri indirimli orana tabi işlemlerden oluşan mükelleflere indirim yoluyla gideremedikleri verginin iadesi bir zorunluluktur. Zira iade işlemi yapılmadığında devreden KDV sürekli artmakta ve mükellefler üzerinde bir yük olarak kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Value Added Tax (VAT) is one of transaction taxes. Compared to other transaction taxes, different and superior aspect of VAT is tax reduction rejime. VAT got involved in our financial system in 1985. Since it creates one third of tax revenues, it has particular significance in terms of financial and economic. It has important and indispensable role among tax revenues in developed and developing countries. In VAT implementation, if total deductible VAT in one taxation period is more than calculated total VAT related to taxable transactions, gap between them is transfered to following period, nonrefundable (VAT Law, Article 29/2). This rule has two main exceptions. These are: Transactions subjected to exceptions, Transactions subjected to reduced rate. Nonrefundable transfered VAT amount because of these main exceptions can be rendered to taxpayer. Transactions subjected to reduced rate are transactions which their rates are reduced by Council of Ministers. Taxpayers who make transactions subjected to reduced rate can get return of VAT which they undertook and could not get return via deduction, providing that they have certain conditions. This return is an obligation. Otherwise, outstanding VAT is continuously increasing and become a burden on taxpayers.