Arkaik ve klasik dönemde phryg, lydia ve pers ahşap günlük kullanım eşyaları
The phrygian, lydian and persian daily use wooden artefacts in the archaic and classical periods
- Tez No: 436972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN İREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Wooden, Artifacts, Phrygian, Lydian, Persian
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETATAY, Çiçek. Arkaik ve Klasik Dönemde Phryg, Lydia ve Pers Ahşap Günlük Kullanım Eşyaları, Yüksek Lisans, Muğla, 2012.Bu tez çalışmasında Anadolu'da iz bırakmış Phryg, Lydia ve Pers uygarlıklarının ürettiği günlük kullanım eşyaları, günümüze ulaşmış olan önemli örnekleri tanıtılarak, metal ve taş gibi başka malzemelere yansımaları ve yapım teknikleri incelenerek anahatlarıyla tanıtılmaya çalışılmıştır.Büyük Tümülüs (Midas Tümülüsü/MM Tümülüsü) ve benzeri diğer tümülüslerde ele geçen ahşap mobilyalar, Phryg ahşap günlük kullanım eşyaları ve yapım teknikleri konusunda çok önemli bilgiler sunmuştur. Hemen hepsi son derece sağlam, pimlerle desteklenen bir zıvana sistemi ile biraraya getirilmiştir. Farklı renklerde ahşaplardan kakma tekniğiyle işlenen kompleks geometrik motifli bezemelere sahiplerdir.Lydia ahşap günlük kullanım eşyalarıyla ilgili elimizde çok az kanıt bulunmaktadır. Lydia tümülüslerindeki taş klineler ve bazı metal örnekler bu konuda bilgi vermektedir. Lydia mobilyalarının büyük bölümü MÖ 6.yy'ın ikinci yarısına ait gibi görünmektedir.Pers kültüründe günümüze yok denecek kadar az miktarda ahşap günlük kullanım eşyası ulaşmıştır. Dolayısıyla Persepolis Saraylarındaki kabartmalar gibi ederlerden yola çıkılarak bazı bilgilere ulaşılabilmektedir. Orijinal örneklerden günümüze ulaşanlar ise bronz bacak-ayak parçaları ve çeşitli malzemelrden yapılmış bezeme amaçlı apliklerden ibarettir. Eldeki verilere göre Pers mobilyalarının çok eski Yakın Doğu geleneklerini devam ettirdiği anlaşılmaktadır.Anahtar SözcüklerAhşap, Eşya, Phryg, Lydia, Pers
Özet (Çeviri)
ABSTRACTATAY, C. The Phrygian, Lydian and Persian Daily Use Wooden Artifacts in the Archaic and Classical Periods, MA, Mugla, 2012.This thesis analyses the daily use objects, which were produced by the Phrygian, Lydian and Persian civilizations that committed significant remarks in the Anatolian plateau. The study first focuses on the principal examples of these artifacts that reached us, by discussing their impact on different materials such as metal and stone by elaborating their masonry.The wooden daily use artifacts that were discovered mainly at the Big Tumulus (known as the Tumulus of Midas/ the Tumulus MM) as well as in other similar tumuli provided us with significant information for a better understanding of these objects and their masonry. Most of them were manufactured by everlastingly joined pin system. These wooden objects were mainly decorated by multicolored inlay work that was primarily defined by complex geometric motifs.Considering the Lydian wooden daily use objects, there is meager evidence. The Lydian tumuli that were equipped with stone klinai and some metal artifacts provide us with information about the wooden decoration. A majority of these tumuli were likely dated back to the second half of the sixth century B.C.Regarding the Persian culture, the evidence about the wooden daily use artifacts is scarce. Some reliefs such as the ones in the Persepolis Palace guide us about the possible appearance of these artifacts. The only original examples that reached us are the bronze fragments of arms and legs and the decorational fixtures from various materials. This meager evidence shows us that the Persian furnitures follow the ancient traces of the Near Eastern traditions.