Kur savaşlarının gelişimi ve kur savaşları perspektifinden Türkiye
Development of currency wars and Turkey from perspecti̇ve of currency wars
- Tez No: 437011
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN ASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Kur Savaşları, Rekabetçi Devalüasyon, Parasal Genişleme, 2008 Küresel Finans Krizi, Uluslararası Para Sistemi, Türkiye'de Devalüasyonlar, Currency Wars, Competitive Devaluation, Quantitative Easing, 2008 Global Financial Crisis, International Monetary System, Turkey's Devaluations
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kur savaşları, günümüzde dünya ekonomisi ve uluslararası ticaret açısından önemli gelişmelerden biridir. Teorik olarak dış ticarette üstünlük sağlamak isteyen ülkelerin birbirlerine karşı uyguladıkları rekabetçi devalüasyonlarla açıklanan kur savaşlarının, tarihsel olarak incelediğinde, ülkeler açısından bir avantaj sağlamadığı, aksine dünya ekonomisinde olumsuz sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Bu tezin amacı da, kur savaşlarının 1930'lu yıllardan itibaren günümüze kadar ki süreçte oluşumunu ve etkilerini incelemektir. Bu bağlamda ülkelerin kur savaşları sürecinde uyguladıkları devalüasyonlar ve dünya ticaretindeki değişmeler esas alınmıştır. Yine çalışmada Türkiye'ye ayrıca yer verilerek, tarihsel açıdan kur savaşları sürecinde Türkiye'nin rolü ele alınmıştır. Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin kur savaşlarındaki rolü önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, currency wars represent one of the most important developments in the world economy and international trade. Theoretically foreign countries which want to outmaneuver the trade of currency wars describes by competitive devaluations applied against each other, historically viewed, as an advantage for the country, on the contrary has been shown to have negative consequences for the world economy. The aim of this work, is to demonstrate the exchange rate in the period from the 1930s to the present day and to examine the effects of the war. In this context, the currency wars are based on changes in the process of devaluation and are applied in the world trade. However, in this work, Turkey is mentioned and is described the historical role of Turkey in the currency war. As a developing country it is important the establishment the role of Turkey in this war.