Anadolucu millici sol ve din
Anatolist nationalist left wing and religion
- Tez No: 437021
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARSLANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anadoluculuk, milliyetçilik, Din, ideoloji, hümanizm, Anatolianism, Nationalism, Religion, Ideology, Humanism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kurtuluş Savaşı süreci ve sonrasında vatanın kurtarılması için çareler arayan bir grup aydın ve düşünürün, milliyetçilik ve din eksenindeki görüşleri ve çözüm arayışları ele alınmıştır. Elde edilen teorik belge ve bilgiler ışığında hazırladığımız tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın amacı, konusu, önemi, yöntemi, varsayım ve hipotezlerine dair genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde; incelediğimiz dönemde yurtta ve dünyada görülen sosyo ekonomik değişimler, düşünce akımları ve demografik değişiklikler ele alınmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm, tezimize konu olan Anadoluculuk akımını özellikle sosyolojik boyutuyla betimlemeye çalıştığımız, akımda yer alan farklı Anadoluculuk ekollerine yer verdiğimiz bölüm olarak, fikir ekseninde hedeflerin ve projelerin tanıtıldığı bölüm olmuştur. Üçüncü bölümde, Anadolucuların din anlayışlarını hangi ana akım iktisadi sistemlerle eklemlemeyi planladıklarına dair bilgiler yer almaktadır. Sonuç ve tartışmalar bölümünde, çalışma sonrası elde edilen verilerle varsayımlarımız tartışılmış, kaynakça bölümü ile çalışmamız sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study focuses on the ideas and solution-seeking efforts of a group of intellectuals and scholars who sought for solution to save the country before and after the Independence War. The thesis prepared in the light of theoretical documents and information consists of three parts. General information on the objective, subject, importance, methods, hypothesis and assumptions of the study are addressed in the introduction part. In part one, an attempt is made to describe the socio-economic changes, currents of thought and demographic changes that prevailed at home and around the world during the period studied. Part two focuses on the targets and projects within the framework of the ideas as a part addressing the Anatolist movement constituting the subject of the present study and different Anatolist theories observed in this movement with special focus on making a description based on the social dimensions. Part three provides information on mainstream economic systems Anatolists intended to combine with their religious ideas. Assumptions of the present study and findings obtained are discussed in the conclusion and findings part; and finally the study has been completed with the resources part.