Kamu hizmeti ve bedel
Charging for public services
  1. Tez No: 437339
  2. Yazar: ONUR ÇAĞDAŞ ARTANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA BURAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Public service, charge, cost, financial obligation, welfare state, social right, proportionality, profit, contracting-out
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye'de kamu hizmetlerinin tanımlanmasında ve kamu hizmetlerinden alınacak bedellerin hangi ilkelere tabi olacağına dair tartışmalar uzunca zamandır yürütülmektedir. Bu çalışmada da, ilk olarak kamu hizmetlerinin farklı görünümleri ile doktrin ve içtihattaki anlaşılışları irdelenmiş, daha sonra klasik bir ilke olan“meccanilik ilkesi”nin geçerliliği incelemeye tabi tutulmuştur. Bedel farklılaştırma gibi idarenin farklı bedelleme uygulamaları da kavramsal çerçeveyi tamamlamak için incelenmiştir. Kamu hizmetlerinin bedellenmesine uygulanacak hukuki rejimin kaynakları ele alınmış, bu rejime tatbik edilecek anayasal ilkeler tespit edilmiştir. Bu kavramsal çerçeveden hareketle kamu hizmetlerinden alınacak bedellere ilişkin doktrinde yürütülen temel tartışmalar ele alınmıştır. Özellikle kamu hizmetinden bedel alınıp alınamayacağı, alınabilirse kâr edilip edilemeyeceği hususu incelenmiş, sonuç olarak anayasal sosyal devlet ilkesi ve kamu hizmetinin bedellenmesi arasında yakın bir hukuki ilişki olduğu savlanmıştır. Anahtar Kavramlar: Kamu hizmeti, finansman, bedel, fiyat, benzeri mali yükümlülük, sosyal devlet, sosyal hak, ölçülülük, kâr, özel kişiye gördürme.
Özet (Çeviri)
There have been longwinded debates in Turkey on the issues suchlike the definition of public service and the principles to apply to their finances. Firstly, the different perspectives of public services and different understandings in doctrine and jurisprudence thereon are examined in this work, alongside with the validity of the classical“free-of-charge public service supply principle”. Practices suchlike cross-subsidization are also included to fill in the theoretical framework. The sources of the legal regime in force on the issue of charging for public services are also examined and the constitutional principles to apply are determined. On this theoretical foundation, the primary debates in the Turkish doctrine regarding the issue are addressed. It is principally questioned whether it is possible to charge for public services, alongside with issue of the possibility to gain profit from public services. In conclusion, it is argued that there is a close relation between the welfare state concept and the financing model of charging for public services.