Travmatik yaşam olayları ve cinsel işlevler: Öz-duyarlık ve çift uyumunun rolü
Traumatic life events and sexual functions: The role of self-compassion and dyadic adjustment
  1. Tez No: 437371
  2. Yazar: MERVE ORAL SEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev, Çift uyumu, Öz-duyarlık, Travmatik yaşam olayları, Dyadic adjustment, Self-compassion, Sexual function, Traumatic life events
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmada cinsel travmalar dışında kalan travmatik yaşam olaylarının, cinsel işlevler, öz-duyarlık ve çift uyumu ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca travmatik yaşam olayları ile cinsel işlev arasındaki ilişkide, öz-duyarlık ve çift uyumunun aracı rolünün olup olmadığına yanıt aranmıştır. Çalışmanın örneklemini, travmatik yaşam olayına maruz kalmış olan olan 133'ü kadın, 98'i erkek toplam 231 evli birey oluşturmuştur. Çalışma kapsamında katılımcıların demografik ve evliliklerine yönelik bilgilerini edinmek amacıyla kişisel bilgi formu, travmatik yaşam olaylarını değerlendirmek amacıyla Travmatik Yaşantı Tarama Listesi (TYTL), cinsel işlevlerini değerlendirmek için Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), öz-duyarlıklarını değerlendirmek amacıyla Öz-Duyarlık Ölçeği (ÖDÖ) ve çift uyumlarını değerlendirmek için Çiftler Uyum Ölçeği (ÇUÖ) kullanılmıştır. Çalışma sorularına verilen cevaplar çerçevesinde elde edilen bulgular, kadın katılımcılarda travmatik yaşam olayları, cinsel işlev, öz-duyarlık ve çift uyumu arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşılık, erkek katılımcılar için travmatik yaşam olayları, cinsel işlev, öz-duyarlık ve çift uyumu arasında ilişki olmadığı görülmektedir. Bunlara ek olarak, travmatik yaşam olayları ile cinsel işlev arasındaki ilişkide aracı değişkenlerin rolünün değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen aracı değişken analizi sonucunda, kadın katılımcılarda çift uyumunun travmatik yaşam olayları ile cinsel işlev arasındaki ilişkide tam aracı etkisinin olduğu görülmüş olup çift uyumunun çift doyumu ve duygusal ifade alt boyutlarının ise anlamlı tam aracı etki gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between traumatic life events excluding sexual traumas and sexual function, self-compassion, couple adjustment is examined in this study. Furthermore, the mediator roleof self-compassion and couple adjustment in the relationship between traumatic life events excluding sexual traumas and sexual function is questioned. The sample is composed of 231 married individuals gendered 133 women, 98 men who have traumatic experience. In the scope of the study, personal information form, Traumatic Experience Scanning List (TYTL), Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), Self-Compassion Scale (SCS) and Couple Adjustment Scale (CAS) is used. The findings which are obtained within the frame of the answers to research questions reveal that traumatic life events, sexual function, self-compassion and couple adjustment have relation in women participants. However, no relationship was seen between traumatic life events, sexual function, self-compassion and couple adjustment in men participants. In addition to these, as a result of the mediator variables analyze, which is made to evaluate the role of the mediator variables in the relationship between traumatic life events and sexual function, it is revealed that couple adjustment mediates the relationship between traumatic life events and sexual function in women participants. Besides couple satisfaction and emotional expression as the predictor variables of couple adjustment are found to take a mediator affect.