Febril nötropenili hematolojik kanser hastalarında görülen invazif fungal enfeksiyonlarda uygulanan tedavi yaklaşımlarının maliyet etkililik analizi
Cost-effectiveness analysis of invazife fungal infections therapies in febrile neutropenic patients with hematological malignancy
- Tez No: 437413
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEN YEĞENOĞLU, DOÇ. DR. SİBEL AŞÇIOĞLU HAYRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: invazif fungal enfeksiyon, hematolojik kanser, febril nötropeni, maliyet-etkililik, karar ağacı analizi, Invazive fungal infections, haematologic malignancy, febrile neutropenia, cost-effectiveness, decision tree analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği ve Mevzuatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hematolojik kanser hastalarında, bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak, invazif fungal enfeksiyonların (İFE) insidansında artış görülmektedir. Akut Myeloid Lösemi (AML) ve Kemik İliği Transferi (KİT) yapılmış hastalarda, bu enfeksiyonlar morbidite ve mortaliteyi artıran önemli nedenlerden biridir. Bu enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi, hastalığın seyrini büyük oranda etkilemektedir. Bu nedenle tanı ve tedavide alternatif yaklaşımlar geliştirilmiştir. Ancak, erken tanıda tamamen doğru sonuçları verecek bir metodun henüz olmaması nedeniyle, doğru yaklaşıma ilişkin tartışmalar halen devam etmektedir. Bu tedavi yaklaşımlarından, febril nötropenide geniş spektrumlu antibakteriyel tedaviye rağmen ateşin 4-7 gün süre içinde düşmemesi durumunda, antifungal tedaviye başlanılması“ampirik tedavi”yaklaşımıdır. Bunun yanı sıra klinik ve mikolojik bulguların daha yüksek olasılıkla fungal enfeksiyonu işaret ettiği durumlarda, antifungal tedaviye başlanılması“preemptif tedavi”yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, bu iki tedavi yaklaşımının maliyet-etkililik açısından karşılaştırılmasıdır. Çalışma için, ödeyici kurum perspektifinden bir karar ağacı modeli tasarlanmıştır. Modelde kullanılacak veriler için literatür taraması yapılmış, maliyetler için de geri ödeme fiyatları esas alınmıştır. Preemptif yöntemde kullanılan BT (Bilgisayarlı Tomografi) çekimlerindeki kontrast madde kullanımı, ayırt edici bir parametre olduğundan , karar ağacında kontrastlı BT çekimi ve kontrastsız BT çekimi verileri kullanılarak iki model geliştirilmiştir. Çalışmada, birincil hedef her iki yaklaşım için sağkalım oranlarını ve ödenen maliyetleri hesaplamaktır. Yapılan analiz sonucunda, preemptif yöntem daha az maliyetli bulunurken, ampirik yöntem daha etkili bulunduğundan, karşılaştırılan alternatiflerden birinin diğerini baskılaması sözkonusu olmamıştır. Kontrast madde kullanılarak yapılan BT çekimleri nefrotoksisiteyi ve preemptif yöntemde maliyetleri artırmıştır (ICER,-186577). Bu nedenle BT çekimlerinde kontrast madde kullanılmaması durumunda, preemtif yöntem ampirik yönteme çok yakın etkinlikte ve çok daha az maliyetli olduğundan maliyet-etkin olarak değerlendirilebilir (ICER, -19124297).
Özet (Çeviri)
Incidence of ınvazive fungal infections (IFI) is raising due to rate of immunsupression in patients with haematological malignancy. These infections remains an important cause of morbidity and mortality in patients with Acute Myeloid Leucemia (AML) and haematopoietic stem cell transplant (HSCT) recipients. Early diagnosis and treatment of patients with an IFI can have a major impact on patient outcomes.For this reason, new approaches for diagnosis and treatment have been developed. Hovewer , due to lack of accurate diagnostic tools for making an early diagnosis , the debate about certain aprroach is still going on.“Empirical treatment”means to begin antifungal therapy for the patients who have fever lasting 4–7 days despite using broad-spectrum antibiotics. On the other hand ''Preemptive treatment'' means to begin antifungal therapy for the patient considering clinical and micological evidence pointing to a higher probable IFI. The aim of this study is to compare both alternatives in terms of cost-effectiveness. A decision tree was developed according to the reimbursement authority's perspective. The data those are used in the model are derived by reviewing the published literature. Costs are taken from reimbursement authority prices in Turkey.In this study the primary target is to calculate to survival rate and cost of each treatment approach. As a result of the analysis, we found that preemptive method is less costly and empirical method is more effective.Therefore the compared alternatives couldn't dominate each other. CT with contrast media increased nefrotoxicity and costs in preemptive method. (ICER,-186577). Since when CT made without contrast media in preemtive method, it's effectiveness is close to and less costly than empirical method.Thus preemtive method can be evaluated as cost-effective (ICER,-19124297).