Rotavirüs gastroenteriti ile takip edilen çocuk hastalarda hematolojik parametrelerin irdelenmesi
Evaluation of hematological parameters in pediatric patients WHO followed by rotavirus gastroenteritis
- Tez No: 437436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİP ALMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, Gastroenterit, Çocukluk, Laboratuvar belirteçleri, Rotavirus, Gastroenteritis, Childhood, Laboratory markers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Rotavirüs gastroenteriti ile takip edilen çocuk hastalarda hematolojik parametrelerin irdelenmesi Amaç: Gastroenteritler, çocukluk döneminde morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilen önemli halk sağlığı problemlerinden biridir. Beş yaş altı enfeksiyöz akut gastroenteritlerin en sık sebebi rotavirüslerdir. Kesin tanısı için serolojik yöntemler geliştirilmiş olsa da her zaman bu yöntemlere ulaşmak kolay olmayabilir. Çalışmamızdaki temel amacımız rotavirüs gastroenteriti tanısında serolojik testlere yardımcı olabilecek laboratuvar parametrelerinin elde edilmesidir. Gereç ve yöntem: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları poliklinik, servis ve acil ünitelerine ishal yakınması nedeni ile başvuran, yaşları 1 ay ile 18 yıl arasında değişen toplam 1539 hasta alındı. Hastalar; rotavirüs pozitif ve rotavirüs negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların demografik verileri ve hematololojik parametreleri kaydedildi. Nötrofil / Lenfosit, Platelet / Lenfosit, Bazofil / Lenfosit, Eozinofil / Lenfosit ve Monosit / Lenfosit oranları hesaplandı. Veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 22.0 programı (SPSS Inc., Chicago, IL, United States) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Rotavirüs pozitif saptanan hastaların WBC, Hgb, Htc, MCV, PDW, ortalamaları, mutlak nötrofil sayısı ve mutlak lenfosit sayıları ile Nötrofil / Lenfosit oranı, Trombosit / Lenfosit oranı, Eozinofil/ Lenfosit oranları rotavirüs saptanmayan gruba göre daha düşük olarak saptandı. ROC analizinde PDW için 14,95 cutoff değeri olarak aldığımızda RV için duyarlılığı % 61,9 özgüllüğü ise % 55,1 olarak saptandı. Sonuç: Rotavirüs ishallerinde birçok hematolojik parametrenin etkilendiği görüldü. Serolojik testlerin yapılamadığı durumlarda hematolojik parametrelerden RBC, Hgb, Htc, MCV, PDW, nötrofil sayısı, Nötrofil / Lenfosit oranı, Trombosit / Lenfosit oranı ve Eozinofil / Lenfosit oranı ortalamalarında anlamlı düşüş, lenfosit sayısı ortalaması ve trombosit sayısı ortalamalarında ise anlamlı yükseklik olduğu saptandı. Bu sonuçların rotavirüs gastroenteriti için destekleyici bulgular olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of hematological parameters in pediatric patients who followed by Rotavirus Gastroenteritis Objectives: Gastroenteritis is one of the important public health problems which can cause morbidity and mortality in childhood. Rotavirus is the most frequent cause of infectious acute gastroenteritis in under the five years of age. Even though improved serological methods for definitive diagnosis, this method may not always be easy to reach. The aim of this study is to obtain the parameters to help serological laboratory tests in the diagnosis of rotavirus gastroenteritis. Materials and methods: We enrolled 1539 patients whose ages were between the 4 months and 18 year, admitted to Adiyaman University School of Medicine Education and Research Hospital's pediatric outpatient clinics, pediatric service, pediatric emergency services with acute gastroenteritis. Patients were divided into two groups as rotavirus positive and negative. Demographic data and hematological parameters were recorded for all patients. Neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocytes, basophils / lymphocyte, eosinophil / lymphocyte and monocyte / lymphocyte ratios were calculated. Data were analyzed by using SPSS (Statistical Package For Social Sciences) program. Results: WBC, Hgb, Htc, MCV, PDW averages and absolute lymphocyte count, absolute neutrophil count, Neutrophil / lymphocyte ratio, platelets / lymphocyte ratio and eosinophil / lymphocyte ratios were found lower in rotavirüs positive group. In ROC analysis, we receive 14.95 cut-off value for PDW, calculated as 61,9 % sensitivity and 55,1 % specifity. Conclusion: Several hematological parameters were influenced in rotavirus gastroenteritis. RBC, Hgb, Htc, MCV, PDW, neutrophil count, neutrophil / lymphocyte ratio, platelets / lymphocyte ratio and eosinophil / lymphocyte ratio was found significantly lower, lymphocyte counts and platelet counts averages were found significantly higher in rotavirus positive patients. These results could be supportive for rotavirus gastroenteritis.