Postmenopozal kadınlarda tiroid volümünün kardiyovasküler risk faktörleri ve framingham risk skoru ile ilişkisi
The association of thyroid volume with framingham risk score and cardiovascular risk factors in postmenopausal women
- Tez No: 437684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN MURAT AKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler Hastalık, Tiroid Bezi, İnsülin Direnci, Guatr, Ürik Asit, Karotis İntima Media Kalınlığı, Cardiovascular Disease, Thyroid Gland, Insulin Resistance, Goiter, Uric Acid, Carotid Intima Media Thickness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar dünyada en önemli ölüm nedenidir. Çok sayıda çalışmada kardiyovasküler hastalık ve insülin direnci, tiroidin morfolojik anormallikleri ve insülin direnci ilişkisi gösterilmiş olup, kardiyovasküler hastalık ve tiroid morfolojisinin ilişkisini inceleyen bir çalışma tespit edilememiştir. Çalışmamız; insülin direncinin kardiyovasküler risk artışı ve tiroid volüm artışıyla yakın ilişkisi olması nedeniyle tiroid volümünün kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmamıza Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Mart 2015 ve Mayıs 2016 tarihleri arasında ayaktan başvuran, bilinen diyabet, koroner arter hastalığı ve tiroid hastalığı olmayan 190 postmenopozal kadın hasta alındı. Tüm olguların demografik ve klinik verileri kayıt edildi. Tiroid volümleri ölçülen hastaların Framingham risk skorları hesaplandı. Tiroid volümünün Framingham risk skoru, karotis intima media kalınlığı, ürik asit, vücut kitle indeksi, bel kalça oranı sistolik ve diyastolik tansiyon arteryel değerleri, yüksek duyarlılıklı c-reaktif protein, lipid profili, glikolize hemoglobin, açlık kan glukozu, insülin seviyesi ve insülin direnci ile ilişkisi değerlendirildi. Çalışmaya katılan hastalarda tiroid volümü ile Framingham risk skoru arasında istatistiki anlamlı ilişki bulundu. Ayrıca çalışmamızda tiroid volümü ile kardiyovasküler risk parametreleri olan ürik asit, bel kalça oranı, insülin, insülin direnci, sistolik tansiyon arteryel, menopoz yaşı, vücut kitle indeksi, karotis intima media kalınlığı ve tiroid stimülan hormon arasında anlamlı istatistiki ilişki bulundu. Tiroid volümü ve kardiyovasküler risk parametreleri arasında tespit edilen anlamlı istatistiki ilişki, artmış tiroid volümünün kardiyovasküler risk belirteci olarak kullanılmaya aday olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases are the most common cause of mortality all over the world. In various studies, an association between insulin resistance and cardiovascular disease, and insulin resistance and morphological thyroid abnormalities have been reported. There was no study, however, investigating the possibility of an association between cardiovascular diseases and morphological abnormalities of the thyroid gland. In this context, we aimed to investigate a possible association between thyroid volume and cardiovascular risk factors. One hundred and ninety postmenopausal women admitted to the Mengücek Gazi Training and Research Hospital in Erzincan, with no known history of coronary artery disease, diabetes mellitus and thyroid disease were included in this study between March 2015 and May 2016. The measurements of thyroid volume, Framingham risk scores, body mass index, waist to hip ratio, carotid intima-media thickness, arterial blood pressure, high sensitive C-reactive protein, lipid profile, glycosylated hemoglobin, fasting blood glucose, uric acid levels, insulin levels and insulin resistance were recorded as clinical data. The association between thyroid volume and other parametes were evaluated. Our findings indicate a statistically significant relation between thyroid volume and Framingham risk score. In addition to this, statistically significant relation between thyroid volume and cardiovascular risk parameters such as uric acid, waist to hip ratio, carotid intima media thickness, insulin, insulin resistance, systolic blood pressure, menopause age, body mass index and TSH were also determined. The statistical significant relation determined between thyroid volume and cardiovascular risk markers indicate that increased thyroid volume may be a candidate for cardiovascular risk marker.