Antalya ili biber yetiştiriciliğinde sorun olan Cucumber mosaic virus (CMV) ve tomato spotted wilt virus (TSWV) etmenlerinin yaygınlığının belirlenmesi ve bu etmenlerin serolojik, moleküler ve biyolojik karakterizasyonu
Determination of prevalence and serological, molecular and biological characterization of Cucumber mosaic virus (CMV) and Tomato spotted wilt virus (TSWV) problem on pepper growing in Antalya
- Tez No: 437881
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜMÜŞ, PROF. DR. SEMİH ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Cucumber mosaic virus (CMV), Tomato spotted wilt virus (TSWV), DAS-ELISA, RT-PCR, Cucumber mosaic virus (CMV), Tomato spotted wilt virus (TSWV), DAS-ELISA, RT-PCR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada 2015 yılı vejetasyon döneminde Antalya ili Kumluca, Demre, Serik ve Aksu ilçelerinde örtü altında ve açık alanda üretimi yapılan biber bitkilerinde enfeksiyona neden olan Cucumber mosaic virus ve Tomato spotted wilt virus adlı viral etmenlerinin yaygınlığının belirlenmesi ve etmenlerin serolojik, moleküler ve biyolojik karakterizasyonun gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç için Kumluca ilçesinden 62, Demre ilçesinden 42, Serik ilçesinden 26 ve Aksu ilçesinden 18 virüs benzeri belirti gösteren örnek toplanmıştır. Uygulanan DAS-ELISA testi sonucunda toplanan 148 biber örneğinin 11‟inde (%7.34) CMV ve 53‟ünde (%35.81) TSWV enfeksiyonu olduğu saptanmıştır. Serolojik yöntemin sonuçları değerlendirilerek biyolojik testler yürütülmüştür. DAS-ELISA testi sonucunda pozitif bulunan örnekler CMV‟nin RNA 1 ve RNA 3; TSWV‟nin S RNA, M RNA ve L RNA segmentine ait bazı bölgelerine spesifik primerler kullanılarak RT-PCR testi ile çoğaltılmıştır. CMV izolatının farklı gen bölgelerinin gen bankasındaki diğer izolatlarla benzerlik oranları %90-96 arasında bulunurken, TSWV izolatının %92-98 arasında değişmiştir. TSWV izolatı Türkiye, İtalya ve İspanya‟da biber bitkilerinde Tsw dayanıklılığını kıran izolatlar ile %92-97 arasında değişen oranda benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the prevalence and serological, molecular and biological charachterization of Cucumber mosaic virus and Tomato spotted wilt virus that cause infections in pepper plants growing in greenhouses and open fields during vegetation period of 2015 in Antalya province including Kumluca, Demre, Serik and Aksu districts. 62 samples from Kumluca, 42 samples from Demre, 26 samples from Serik and 18 samples from Aksu were collected from plants having virus-like symptoms. Out of collected 148 pepper samples 11 (%7.34) described as CMV and 53 (%35.81) as TSWV as a result of DAS-ELISA test. After the evaluation of the results from serological tests, biological assays were carried out by the selected virus isolates. Some regions on RNA 1 and RNA 3 of CMV; S RNA, M RNA and L RNA of TSWV of DAS-ELISA positive samples were amplifed by RT-PCR with specific primers. Similarity rates of different regions of CMV isolate varied between %90-96 identity with other isolates and TSWV isolate varied between %92-98. TSWV isolate showed identity varied between %92-97 with Tsw resistance breaking isolates from Capsicum plants in Turkey, Italy and Spain.