Taşınmaz rehni kapsamında eşyanın eklenti olarak nitelendirilmesi ve buna bağlı sonuçları
Qualifying the property as insertion within the scope of immovable property mortgage and the corresponding results
- Tez No: 438282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rehin, eklenti, malik, taşınmaz, Pledge, insertion, proprietor, immovable
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmamıza göre; eklenti vasfına sahip olan bir taşınır önemli hukuki sonuçları da yanında taşımaktadır. Bu bağlamda Kanun Koyucu, bir şeyin eklenti olarak değerlendirilebilmesi için taşıması gereken şartlar, TMK m.686/2'de düzenlenmiştir. Bu düzenleme çerçevesinde, eklenti, asıl şeyden bağımsız olarak hukuki varlığını devam ettiriyorken asıl şey üzerinde yapılan işlemler, aksi kararlaştırılmadıkça, eklenti üzerinde de sonuç doğurmaktadır. Konuya ilişkin olarak; tasarruf işleminin, eklentiyi kapsamasına ilişkin önemli düzenlemelerden birisi, TMK m.862 olup, buna göre taşınmaz üzerinde tesis edilen rehin, taşınmaza özgülenmiş olan eklentileri de kapsamına almaktadır. Dolayısıyla, tesis edilen taşınmaz rehni, taşınmaz malikinin, eklentinin zilyetliğini taşınmaz rehni alacaklısına geçirmesine gerek olmaksızın, daha fazla kredi bulma imkânını ve eklenti niteliğindeki taşınırı uhdesinde bulundurarak krediyi daha kolay ödemesini sağlamaktadır. Ayrıca eklentinin bu şekilde taşınmaz rehninin kapsamına dâhil olması, taşınmaz rehni alacaklısı açısından da yararlı olmaktadır. Eklenti niteliğindeki taşınır, taşınmaz rehni ile birlikte ticari işletme rehni veya teslime bağlı taşınır rehnine konu olabilmektedir. Taşınırın, hem taşınmaz rehnine hem de ticari işletme rehnine konu olması durumunda, taşınmaz rehni alacaklısı ile ticari işletme rehni alacaklısı arasındaki hak çatışması, taşınmaz ile üzerindeki işletmenin aynı kişiye ait olup olmamasına ve iki rehin türünden hangisinin daha önce tesis edildiğine göre çözülmektedir. Taşınırın, hem taşınmaz rehnine hem de teslime bağlı taşınır rehnine konu olması durumunda ise, taşınmaz rehni alacaklısı ile teslime bağlı taşınır rehni alacaklısı arasındaki hak çatışması, taşınır üzerinde tesis edilen teslime bağlı rehne, taşınmaz rehni alacaklısının muvafakatinin olup olmamasına göre çözümlenmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the research, the movable, that has qualification of add-on (insertion), carries important legal consequences. In this regard, law maker regulated the requirements for qualify something as an insertion on the 686/2 of the Turkish Civil Code (“TMK”). Within this article's scope, arrangements upon the real thing, while insertion having its own legal entity, results in insertion too unless otherwise consented upon. In respect thereof these, another important article is 862 of TMK, which is about involving insertion to the dispositive transaction. According to this article, pledge includes the insertion. Thus, the proprietor of the immovable can find more credit and pay the credit by holding the insertion in his responsibility without any necessity to transfer of possession to the mortgage holder. The situation of the incorporation in the immovable mortgage of the insertion is also beneficial to the mortgage holder. Insertion qualified as movable can be subject to commercial enterprise pledge with immovable pledge or transfer based on movable pledge. In this case, conflict of commercial enterprise pledge and immovable property pledge in ownership of the right is solved by determine the one which put in first and the same person who has the immovable and operation on it. If the movable is subject to both immovable pledge and delivery based on movable pledge, conflict of pledge's in ownership of the right is solved through determining the consent of the immovable pledgee's to delivery based on movable pledge.