Finansal farkındalığın bireylerin yatırım tercihlerine etkileri: Kafkas Üniversitesi çalışanları üzerinde bir araştırma
The effects of financial awareness to investment preferences of individuals: A survey study on kafkas university employees
- Tez No: 438313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEBRAİL MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Farkındalık, Yatırım Tercihleri, Financial Literacy, Financial Awareness, Investment Preferences
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda küresel boyutlarda yaşanan finansal krizler sonucunda piyasalara sunulan yeni finansal araçlar ve uygulamalardaki çeşitlilik finansal okuryazarlık ve farkındalık düzeyinin artırılmasının önemini gözler önüne sermektedir. Finansal okuryazarlık ve farkındalık düzeyinin artırılması finansal eğitimle mümkün olmakla birlikte finansal farkındalığa sahip bireyler kişisel sorumluluklarının bilincinde olarak, yatırım araçlarına yönelik risk ve getiri değerlemesi yaparlar ve kendileri için en uygun, verimli ve maksimum faydayı sağlayacak yatırım tercihlerinde bulunurlar. Bu çalışmada Kafkas Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari personelin finansal okuryazarlık, finansal farkındalık düzeylerinin belirlenerek, yatırım tercihleri üzerindeki etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla geliştirilen bir değerlendirme anketi ile konu hakkındaki veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı aracılığıyla tanımlayıcı analizler,“Korelasyon Analizi”,“T testi”ve“ONEWAY ANOVA Analizi”yapılarak oluşturulan on bir adet hipotez test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The diversity of newly-emerged financial instruments and technics provided to the market as a result of global financial crisis of recent years indicate the importance of improvement in financial literacy. That increase in financial literacy and level of awareness became possible with financial education and financial literate individuals make investment valuation through evaluating risks and yields in recognition of their personal responsibility in order to achieve the most prominent, efficient and preferations for maximum benefit. This study tries to determine level of financial literacy and financial awareness of academic and administrative personel in Kafkas University and attempts to appoint its effects on invetment preferations. In this purpose an assessment questionnary is used for collecting data and eleven hypothesis are established as a result of evaluating the collected data through making descriptive analyses, the“colleration analysis”, the“T Test”and“ONEWAY ANOVA Analysis”with SPSS 22.0 program.