Karaman ekolojik şartlarında 2. ürün olarak yetiştirilen karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench) agronomik ve kalite özelliklerinin araştırılması
Investigation of agronomic and quality characteristics of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) cultivated as secondary crop in Karaman ecology conditions
  1. Tez No: 438642
  2. Yazar: UĞUR GÜZELSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karabuğday, ekim zamanı, gübre, rutin, hamyağ, protein, Buckwheat, Fagopyrum esculentum, fertilizer, rutin, sowing date
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırma 2013 yılında Karaman ekolojik şartlarında farklı azot (0, 5 ve 10 kg/da) dozlarında ve ekim zamanlarında yetiştirilen karabuğdayın verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla, Karaman ekolojik koşullarında ve kalite analizler ise S.Ü. Ziraat Fak. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarlarında yürütülmüştür. Tarla denemeleri "tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre ana parseller ekim zamanını alt parseller gübre dozlarını oluşturacak düzende üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada karabuğday bitkisinden elde edilen sonuçlara göre; vejetasyon süresi 75.20-88.34 gün; bitki boyu 46.10-95.90 cm; drog herba verimi 394.34-976.38 kg/da;tohum verimi 49.37-111.75 kg/da ham yağ oranı % 1.21-1.24, ham protein oranı tohumda ortalama %8.45 ve herbada %5.12; ve rutin miktarıtohumda ortalama %0.088 ve herbada 2.86 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; Karabuğday Konya ve benzer ekolojilerde 10 kg/da azot ve gübresi uygulanarak Temmuz ayı içinde erken ekimi yapılarak yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted under Karaman ecological conditions to determine the effect on yıeld and quality some characters of sowing date and nitrogen fertilizers applied at the different doses of mint (Fagopyrum esculentum ) in Medicinal Aromatic Plants laboratory. Selcuk Universty Agri Faculty. Experiment was designed and applied in randomized complete plot design with three replications in the year of -2013. According to results of this researh; According to the results of this research; The highest drug yield and essential oil yield for buckwheat in Karaman and similar ecology 10 kg/da nitrogen fertizer application is reasonabled.