Piezoelektrik sistemli suya dayalı enerji sistemlerinin analizi ve uygulaması
Analysis and application of power systems related to water based on piezoelectric system
- Tez No: 438957
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KURBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Piezoelektrik Malzeme, Hidroelektrik Santraller, Dalga Enerjisi Dönüşüm Sistemleri, Piezoelectric Material, Hydroelectric Power Plants, Wave Energy Conversion Systems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve gerekliliği gün geçtikçe daha çok hissedilmektedir. Bunun nedeni fosil kaynakların sınırlı olması ve küresel ısınmanın büyük ölçüde sebebi olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan piezoelektrik malzemelerin enerji üretimi alanında çok az kullanılıyor olması ve bu alanda yeterli çalışmaların olmaması bu çalışmaya ilham olmuştur. Özellikle enerji yoğunluğunun fazla olduğu suya dayalı enerji sistemleri analiz edilerek piezoelektrik malzemelerin bu alanda enerji üretmesi hedeflenmiştir. Enerji yoğunluğunun en fazla olduğu deniz dalgası ve dalga enerjisi dönüşüm sistemleri analiz edilerek piezoelektrik malzemelerin bu tür sistemlere entegre edilebilirliği incelenmiştir. Yapay dalga oluşturularak piezoelektrik malzemeden enerji üretilebilmiş ve analizleri yapılmıştır. Batı Karadeniz dalga yapısı verilerine göre örnek bir santralin yaklaşık güç üretimi hesaplanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Piezoelektrik malzemelerin yakın gelecekteki kullanımları hakkında öngörüde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance and necessity of renewable energy sources is more felt from day by day. The main reason of this necessity is the limited fossil fuels and the increased global warming. This study is inspired by the fact that the piezoelectric material from renewable energy sources, is used little in the energy production area and there is no adequate work in this area. By analyzing the hydro-energy systems including too much energy density especially, it is aimed the energy production by the piezoelectric material in this area. Integrating the piezoelectric materials to these systems was investigated by analyzing sea wave that has the most energy intensity and the wave energy conversion system. In this study, it was produced energy from piezoelectric materials by forming the artificial wave, and the analyses was done. According to the wave structure data of Western Black Sea, the power production of a power plant was calculated and their results were evaluated. As a result of this study, the usage of the piezoelectric materials in the future works was predicted.