Boşanmış ailelerde yetişen çocukların ebeveynlerine bağlanma düzeylerine göre akılcı olmayan inançlarının incelenmesi
İnvestigation of irrational beliefs of the children grow up in divorced families according to attachment level to their parents
  1. Tez No: 439278
  2. Yazar: MEHMET CEMAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, akılcı olmayan inançlar, bağlanma, çocuk
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, boşanmış ailede yaşayan çocukların, boşanma anındaki yaşlarına ve boşanmadan bu yana geçen süreye, cinsiyete, anne-babasının eğitim durumlarına, birlikte yaşadığı ve yaşamadığı ebeveynle ilişkilerine, anne-babalarının yeniden evlenip evlenmediklerine, anneye ve babaya bağlanma düzeylerine gore, akılcı olmayan inançlarının ne derece değiştiğini ortaya koymaktır. Araştırmaya Mersin'de, 2015-2016 eğitim öğretim yılında, ortaokulların yedinci ve sekizinci sınıflarında okuyan ve boşanmış ailede yaşayan 230 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, yaş, cinsiyet, boşanma anındaki yaşları, anne ve babalarının eğitim durumu, boşanmadan bu yana geçen süre, hangi ebeveynle kaldığı ve evde yaşamayan ebeveyn ile görüşme sıklığı ve süresi, anne-babalarının yeniden evlenip evlenmediği gibi bilgileri almak amacıyla kişisel bilgi formu, çocukların anne-babalarına bağlılıklarının bilişsel ve duyuşsal boyutlarını ölçmek amacıyla Armsden ve Greenberg'in (1987; akt: Hortaçsu ve Oral, 1991)) geliştirdiği ve Hortaçsu ve Oral (1991) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Anne-Baba Bağlılık Ölçeği, Çivitçi(2003) tarafından geliştirilen Ergenler için mantık dışı inançlar ölçeği(bireysel düşünceler ölçeği) kullanılmıştır. Araştırmada bağımısz gruplar T testi, pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, tek yönlü varyans analizi ve aşamalı regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda boşanmış ailelerden gelen çocukların anneye ve babaya bağlanma düzeylerine göre akılcı olmayan inançları anlamlı farklılaşmaktadır. Babanın eğitim düzeyine, birlikte kalınan ebeveynin yeniden evlenmesine göre akılcı olmayan inançları anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Boşanmış aileden gelen çocukların akılcı olmayan inançları cinsiyetlerine, annenin eğitim düzeyine, evde bulunmayan ebeveynle görüşme sıklığına, ebeveynlerinin boşanmasından bu yana geçen süreye ve boşanma esnasında çocukların yaşına göre farklılaşmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, is to set fourth/put forward the children live in divorced families how changed the irrational beliefs according to the ages of divorce moment and the time from divorce till now, sex, education level of parents, the relationship with the parent with whom the child live together and the the relationship with the parent with whom the child doesn't live , whether the parents re-marry/marry again or not, attachment level to parent. 230 students who educate in 7th and 8 th grade at secondary school in Mersin in 2015-2016 education year and live in divorced families involved the research. Personal information form is used on purpose of getting information about age, sex, the age at divorce moment, education level of parents, time from divorce till now, the parent with whom the child live together, the meeting frequency with the parent who doesnt live at home and duration, the parents re-marry/marry again or not. Mother-Father Dependence Scale which is developed by Armsden and Greenberg(1991) and is adapted to Turkey by Hortaçsu and Oral(1991), the irrational belief scale/measure(individual thoughts scale/measure) ehich is developed by Çivitçi(2003) are used on purpose of measure the cognitive and affective/sensual dimensions of the children's dependence on parents. In research independent group T test, pearson moments product correlation coefficient, one way/side analysis of variance, gradual regression analysis techniques are used. At the end of the research the irrational beliefs of the children coming from divorced families change significantly according to attachment level to mother and father. The irrational beliefs change significantly according to the education level of father and re-marry/marry again of the parent with whom the child live. İt is discovered that the irrational beliefs of the children coming from divorced families doesnt change according to sex, education level of mother, the meeting frequency with the parent who isnt at home, the time from divorce till now and the children's age at divorce moment. keyword: Divorce, İrrational Belief, Children