Maddeleri güçlüklerine göre farklı sıralamanın birey tepkilerine etkisinin değişen madde fonksiyonuyla incelenmesi
An investigation of effect of ordering items differently depending on their difficulty level upon individuals' response by using differantial item functioning
- Tez No: 439287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇİL ÖMÜR SÜNBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişen Madde Fonksiyonu, Madde Sıralamaları, Mantel-Haenszel, Lojistik Regresyon, Moodle, Differential Item Functioning, Item Orderings, Mantel-Haenszel, Logistic Regression, Moodle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada, test içerisinde yer alan maddelerin güçlük düzeylerine göre farklı şekilde sıralandığı (kolaydan zora ve zordan kolaya) test formlarının verilmesinin, testte yer alan maddelerde Değişen Madde Fonksiyonu (DMF)'na neden olup olmadığının ve kullanılan DMF belirleme yöntemleri arasında uyumun olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada üç adet Matematik başarı testi kullanılmıştır. Bu testlerden biri, öğrencilerin bilgi ve becerileri açısından yetenek düzeylerinin belirlendiği test, diğer ikisi ise maddelerin güçlük düzeylerine göre kolaydan zora ve zordan kolaya doğru sıralandığı testlerdir. Testlerde yer alan maddelerin DMF içerip içermediği Lojistik Regresyon(LR) ve Mantel-Haenszel (MH) yöntemleriyle belirlenmiştir. Bu testlerden elde edilen veriler R-3.2.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, güçlük düzeylerine göre kolay maddelerin zor maddelerden sonra yer almasının, maddelerin doğru cevaplama olasılıklarında artışa neden olduğu görülmüştür. Ayrıca orta güçlükteki maddelerin kolay ya da zor maddeden sonra geldiği ve güçlük düzeyi zor olan maddelerin hem testin başında hem de testin sonunda yer aldığı durumlarda, maddelerin doğru cevaplanma olasılığının değiştiği ve zor maddelerin test formunun sonunda yer almasının, maddelerin doğru cevaplanma olasılığındaki farkın artmasına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylece bu çalışmada, maddelerin güçlük düzeylerine göre farklı şekilde (kolaydan zora ve zordan kolaya) sıralanmasının farklı gruplarda yer alan bireylerin, maddelere doğru cevap verme olasılıklarını etkilediği ve LR ve MH yöntemlerinin, DMF miktarlarındaki büyüklük sıralamalarında benzer belirledikleri DMF'li maddeler bakımından farklı sonuçlar ürettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to supply test forms in which items in the test are ordered differently depending on their difficulty level (from easy to difficult or difficult to easy); to determine whether the items in thetest form result in Differential Item Functioning (DMF) and to determine whether if there exists a consistency between the methods for detecting DMF. Three mathematics achievement test has been used in the study. One of these tests intends for measuring students' competence levels in terms of their knowledge and skill. The others are the tests in which the items' difficulty is ordered from easy to difficult and difficult to easy. Methods of Logistic Regression (LR) and Mantel Haenszel (MH) have been taken into consideration to identify whether the items in the tests involve DMF. The data obtained from tests have been statistically analyzed by using R- 3.2.0. computing programme. As a result of the study, it is found out that the if easy items precede the difficult ones, it leads to an increase in the probability of answering the items correctly. In addition, the probability of the items being answered correctly changes in situations in which the items with medium difficulty take place before and after easy and difficult item; and difficult items take place both in the beginning and at the end of test. Also, it is concluded that the placement of difficult items to the end of test form leads to an increase in the difference in the probability of the items being answered correctly. Therefore, results of this study can be summarized with the following findings: "ordering the items differently depending on their difficulty level (from easy to difficult and difficult to easy) affects the probability of individuals in various groups answering the items correctly; and also LR and MH methods produce different results with respect to the items with DMF which they have identified similar in terms of magnitude order in the amount of DMF.