Düşey yeşil sistemler üzerine bir araştırma
A study on vertical green systems
  1. Tez No: 439432
  2. Yazar: GÜLTEN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TIKANSAK KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşilin Azalması, Düşey Yeşil Sistemler, Ekolojik Tasarım, Green Degradion, Vertical Green Systems, Ecological Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde yaşanan çevre sorunlarının kentsel yaşam üzerindeki olumsuz etkileri gittikçe artmaktadır. Bu durumun oluşmasında yapılaşmanın oldukça önemli bir payı vardır. Ancak yapıların çevresel özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanmalarıyla bu olumsuz etkiyi azaltmak mümkün olabilir. Bu özelliklerden biri de bir çok çevresel yarar sağlayan düşey yeşil sistemlerin yapı tasarımlarında uygulanmasıdır. Bu çalışmanın amacı, bu sistemler üzerine bir araştırma yaparak; çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yararlarının, uygulandığı binanın enerji ve su tüketimine olan etkisinin, çevresel ve sosyal yararlarının kentsel ısı adası etkisini azaltmasının, ekosistemi korumasının vb yararlarının ve aynı zamanda bu sistemlerin zorluklarının/olumsuz yönlerinin ortaya konulmasıdır. Bu bilgiler, Düşey Yeşil Sistemlerin uygulanmasında tasarımcılara yol gösterici olacaktır. Bu amaçla tez kapsamında, düşey yeşil sistemler üzerinde bir araştırma yapılarak, sınıflandırmaları, sağladığı yararları-olumsuzlukları, kullanılan malzemeler ile bileşenleri detaylı bir biçimde anlatılmakta ve uygulama örnekleri verilmektedir. Tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, çalışma konusunun seçilmesinde etkili olan sorun, amaç, kapsam ve yöntem anlatılmaktadır. İkinci bölümde doğada yeşilin azalma nedenleri ve olumsuz etkileri, ekolojik ayak izi ve yapılaşma faaliyetleriyle bağlantıları açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde“Düşey Yeşil Sistemler”çeşitli açılardan incelenerek tanımı yapılmakta, tarihsel süreci, gelişimi ve uygulama teknikleri hakkında bilgi verilmektedir. Uygulamaları türlerine göre sınıflandırılarak, işlev ve özellikleri belirlenmekte, tasarımdaki yeri, estetik etkisi ve işlevsel katkısı ortaya konulmaktadır. Dördüncü bölümde düşey yeşil sistemlerin farklı yapı türlerinde ve farklı iklim koşullarında uygulanmış örnekleri yapısal özellikleri ile irdelenmiştir. Sonuç bölümünde, yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler neticesinde düşey yeşil sistemlerin, mimaride yeni ve çevreye duyarlı anlayışlar geliştirmek ve daha yaşanabilir çevreler tasarlamak için etkili çözümler sunabileceği ortaya konmuştur. Bölüm sonunda bu sistemlerin ülkemizde yaygın kullanımı için öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The negative impacts of the environmental problems that we are currently experiencing are increasing. Housing also contributes significantly to such an increase. With structures designed with environmental features, reducing this negative impact can prove possible. One of the features to this effect is the application of vertical green systems, a highly beneficial system in environmental aspect, when designing the buildings. The purpose of this study is to analyze such systems and to put forward their benefits in terms of solving environmental problems caused by housing as well as other benefits such as effects on energy and water consumption of the building they applied to, environmental and social benefits, reducing urban heat island effect, protection of eco-system while also explaining the challenges and negative aspects encountered by these systems. Such information will provide a guidance to the designers on application of Vertical Green Systems. To this end, vertical green systems are introduced in various aspect within the context of this study and a detailed information is provided on their classifications, benefits, negative aspects, materials used, their components and examples from practice. This master thesis consists of five parts. In first part, elaboration is made on the question that prevails the selection of the topic, as well as on the purpose, scope and the method. In the second part, the reasons for green area degradation, its negative impacts and correlation with ecological footprint and housing activities are explained. In the third part,“Vertical Green Systems”are examined in various aspects, their definition is given, and information on their historical background, evolution and application techniques are put forward. Their application is classified in different types, their function and features are defined, its status in urban design, aesthetical impact and functional contribution are elaborated. In the fourth part, examples for vertical green systems in different structure forms and different climate conditions are listed together with their construction features. In the conclusion part, it is asserted that the vertical green systems would offer effective solutions to develop new and environmentally sensitive approaches in architecture and to design more livable environment. At the end of this part, recommendations are made for wider use of such systems in our country.