Doku mühendisliği uygulamaları için kitozan-aljinat-protamin içeren destek yapıların hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 440056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Aljinat, kitozan, protamin, destek yapı, mezenkimal kök hücre, Alginate, chitosan, protamine, scaffold, mesenchymal stem cell
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Doku Mühendisliği Uygulamaları İçin Kitozan-Aljinat-Protamin İçeren Destek Yapıların Hazırlanması ve Karakterizasyonu Öğrencinin Adı: Aydan Sirkeci Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Suna Özbaş Turan Anabilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji 1. ÖZET Amaç: Doku mühendisliğinde ve/veya hücresel tedavide kullanılabilirliğinin araştırılması için biyolojik olarak parçalanabilen doğal polimerlerden kitozan, aljinat ve protaminin ikili ve/veya üçlü kombinasyonlarının kullanıldığı biyomateryal destek yapıların hazırlanması ve karakterize edilmesi ve karakterize edilen biyomateryal destek yapıların in vitro hücre kültüründe, hücre adsorbsiyonu, proliferasyonu ve farklılaşması üzerine etkileri araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kitozan, aljinat, protamin, PBS, asetik asit, mezenkimal kök hücre (MSC), kök hücre besiyeri, ve MTT kiti kullanılmıştır. Biyolojik olarak parçalanabilen doğal polimerlerden kitozan, aljinat ve protaminin ikili ve/veya üçlü kombinasyonları kullanılarak biyomateryal destek yapılar hazırlanmıştır. Hazırlanan biyomateryal destek yapıların karakterizasyonu ve hücre üzerinde etkisi incelenmiştir. Bulgular: Hazırlanan destek yapıların başarılı şekilde oluştuğu gözlenmiştir. Destek yapıların in vitro özellikleri incelenmiş ve farklı formülasyonları değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Farklı formülasyonlarda hazırlanan destek yapıların doku mühendisliği uygulamalarında kullanılmak üzere elverişli olduğu ve hücre çoğalmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Preparation and Characterization of Scaffolds include Chitosan, Alginate and Protamine Student's Name : Aydan Sirkeci Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Suna Özbaş Turan Department: Pharmaceutical Biotechnology 2. ABSTRACT Aim: Biodegradable natural polymers included chitosan, alginate, and protamine were used and their binary and / or ternary combinations were prepared and characterized for making a scaffold to availability of cell therapy and/or tissue engineering and also characterized scaffold was investigated the effects on cell proliferation and differentiation in vitro cell cultures. Material and Methods: Chitosan, alginate, protamine, PBS, asetik asit, , mesenchymal stem cell (MSC), stem cell medium and MTT were used. Biodegradable natural polymers included chitosan, alginate, and protamine were used and their binary and / or ternary combinations were prepared for making a scaffold. Prepared scaffolds were characterized and investigated the effect on cells. Results: The prepared scaffolds has been observed that successfully formed. Different formulations of scaffolds have been examined and evaluated for in vitro properties. Conclusion: Prepared scaffolds in different formulations are suitable for use in tissue engineering applications and has been found to be effective in cell proliferation.