Kolorektal kanserli hastalara bakım verenlerin bakım yükünün incelenmesi
An investigation of caregiver's burden nursing the patients with colorectal cancer
  1. Tez No: 440213
  2. Yazar: GÜLCAN ÖZTÜRK KAYNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: colorectal cancer, care burden, caregivers, stoma, nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Kolorektal kanserli hastalara bakım verenlerin bakım yükünün incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, Ocak-Haziran 2015 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde kolorektal kanser nedeniyle ameliyat olan 162 hasta ve bakım vereni oluşturmuştur. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama dağılımları, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testleri ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Hastalara ve Bakım verenlere Tanıtıcı Özellikler Formu ve bakım verenlere Bakım Verenin Stres Ölçeği formu ve Aile Bireyinize Yardımcı Olmaya Gösterdiğiniz Tepkiler Ölçeği formu ile veriler toplanmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58.5±12.7'dir. Bakım verenlerin yaş ortalaması 51.8±10.8'dir. Hastaların % 51.2'si erkek; %38.9'u (n=63) Low Anterior Rezeksiyon (LAR) ameliyatı olmuş, %66.7'sinin stoması vardır. Bakım verenlerin %58'ini kadınlar oluşturmuştur. Bakım verenin stres ölçeği puan ortalaması 3.61± 3.52 bulunmuştur. Bakım verenlerin Aile Bireyinize Yardımcı Olmaya Gösterdiğiniz Tepki Ölçeğinin puan ortalaması ise 50.50±9.78 saptanmıştır. Hastaların yaş ve stoma durumuna göre bakım yükünün arttığı (p0.05). Bakım verenlerin yaşı, bakım verdiği gün sayısı ve yardım alma durumu bakım yükünü etkilemektedir (p0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: This study is investigate the maintenance burden of caring for patients with colorectal cancer. Method: The research has been carried out in January-June 2015 at the general surgery policlinic, Dokuz Eylul University Hospital. The participants of the study are the patients who underwent colorectal cancer surgery at Dokuz Eylul University Hospital and their caregivers. In order to analyze the data, descriptive statistical methods in addition to the Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and correlation test were used. The data was collected with“Caregivers Descriptive Characteristics Form”and“Patients Descriptive Characteristics Form”for sociodemographic data. Data were acquired through“Your Reactions to Helping your Family Member”and“Stress Scale of Caregivers”, which measures the subjective caregiver burdens of caregivers. Results: The average age of the patients was 58.5 ± 12.7. The average age of caregivers was 51.8 ± 10.8. 51.2% of patients were male. 38.9% of patients (n = 63) s has been surgery. In 66.7% of patients have a stoma. 58% of caregivers were women. The Caregiver Strain Index average score were 3.61 ± 3.52. The maintenance has been determined that the mean score of 50.50± 9.78 Your Reaction to Helping Your Family Member scale. depending on the age and condition of stoma patients with increased care load (p 0.05). age of caregivers affect the number of days that provide care and assistance case load of care (p 0.05). The stoma status and sex of the patient's caregiver, it was found that given the time and proximity care status affect Your Reaction to Helping Your Family Member level. Conclusion: Colorectal that need care after major surgery, cancer patients and support to caregivers is considered that necessary.