Çamaşır deterjanlarının antimikrobiyal etkinliği
Antimicrobial efficacy of laundry detergents
  1. Tez No: 440267
  2. Yazar: ÖZGE SİNEM AYTAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN RAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toz deterjan, sıvı deterjan, mikrobiyal etkinlik, yıkama, sıcaklık, Powder detergent, liquid detergent, microbial efficacy, washing, temperature
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çamaşır Deterjanlarının Antimikrobiyal Etkinliği Öğrencinin Adı: Özge Sinem Aytaç Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Pervin Rayaman Anabilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1. ÖZET Amaç: Günümüzde enerji verimliliği uygulamaları ile çamaşır yıkama işleminde genellikle 30ºC tercih edilmektedir. Ancak bu sıcaklığın mikroorganizmalar üzerinde yok edici etkisi bulunmamaktadır ve bu nedenle deterjan etkinliği önem kazanmaktadır. Çalışmamızda çamaşır yıkama işleminin mikrobiyolojik etkinliğinin çeşitli mikroorganizmalara karşı, 30 ile 60ºC'de, deterjansız ve evlerde yaygın olarak kullanılan toz ve sıvı formdaki çamaşır deterjanları ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda evlerde kullanılan toplam 8 adet çamaşır deterjanının antimikrobiyal etkinliği 6 adet standart ve 18 klinik suşa karşı test edilmiştir. Kumaş taşıyıcılar mikroorganizma süspansiyonlarına batırılmış ve kurutulduktan sonra steril kumaş keselere 10'ar adet olmak üzere konulmuştur. Bu keseler 4 kg steril kumaş içeren yük ile çamaşır makinesine konulmuş ve üretici firmaların tavsiye ettiği ölçülerde çamaşır deterjanı ilave edilerek ve deterjansız olarak aynı programda 30 ile 60°C'de yıkanmıştır. Yıkama işlemi sonrasında taşıyıcılar sıvı besiyerine aktarılıp, seri dilüsyonları yapılarak ayırt edici ve selektif besiyerlerinin yüzeyine ekildikten sonra inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonunda canlı mikroorganizma sayısındaki azalma kontrol değerleri ile kıyaslanarak logaritmik olarak hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmamız sonucunda 30°C'deki deterjanlı yıkamanın, deterjansız yıkamaya göre tüm mikroorganizmalara karşı daha etkili olduğu (p0.05). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda 30°C'deki deterjansız ve deterjan ilave edilerek yapılan çamaşır yıkama işleminin mikroorganizmalar üzerinde etkinliğinin az olduğu, 60°C'de deterjanlı ve deterjansız yıkamanın ise mikroorganizmalar üzerine yok edici etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Since the energy efficiency applications nowadays, 30 °C is prefered during the laundring process. However, this temperature has not lethal effect on microorganisms, so that the detergent efficiency is important. In our study it has been aimed to evaluate the microbiological efficacy of the washing process against various microorganisms at 30 and 60 °C, without detergent and also to evaluate the powder and liquid forms of detergents widely-used in household. Materials and Methods: In our study, a total of 8 powder and liquid laundry detergents used domestic has been tested aganist 6 standart and 18 clinical isolates. Cotton fabrics have been dipped in the microorganism suspensions and after drying 10 fabric pieces were placed to sterile cloth bags. Then they have been placed to the washing machine together with 4 kg ballast by adding laundry detergent, without detergent and washed at 30 and 60 °C at the same programme. The microorganism carriers have been transferred to liquid media after the washing process and then serial dilutions have been done and incubated to selective media. After the incubation period, the reduction in the number of viable microorganisms has been calculated logarithmically by compairing with the contol values. Results: In terms of reducing the number of microorganisms, washing with detergent at 30 °C, has been found to be more effective than washing without detergent (p0.05). Conclusion: As a result of our study it has been found that washing at 30 °C with and without detergent, has low efficacy on microorganisms, but washing at 60 °C with and without detergent has had lethal effect.