Çocukluk çağında kanser tedavisi almış ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Factors that affect the healthy lifestyle behaviors of adolescent chi̇ldhood cancer survi̇vors
- Tez No: 440277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ELÇİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, kanser, sağlık davranışı, sağlıklı yaşam biçimi, sağlığı geliştirme, Child, cancer, healthy behaviors, healthy lifestyle behaviors, health promotion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çocukluk çağında kanser tedavisi almış ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma evrenini, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görmüş, tedavisi tamamlanmış ve üzerinden en az 2 yıl geçmiş, 10-19 yaş arası ergenler oluşturmuştur. Örneklem kriterlerine uyan ve gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 116 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında ergenlerin sosyodemografik özelliklerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlıklı Yasam Biçimi Davranışları Ölçeği II”kullanılmıştır. Ölçek, Walker, Sechnist ve Pender tarafından geliştirilmiş ve Bahar ve arkadaşları tarafından geçerlik-güvenirlik çalışması yapılmıştır. Ölçeğin cronbach alpha katsayısı .92'dir. Verilerin değerlendirilmesinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II puan ortalaması 137,57±20.57 olarak bulunmuş̧ olup, alt grupları arasında en yüksek puan ortalaması manevi gelişim (27.30±3.86) ve en düşük puan ortalaması fiziksel aktivite (18.38±4.25) olarak belirlenmiştir. Erkek ergenlerin beslenme puanlarının (x=22,44), kadın ergenlerin beslenme puanlarından (x=20,82) yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim seviyesi yükseldikçe, fiziksel aktivite ve beslenme puan ortalamalarının yükseldiği saptanmıştır Sonuç: Araştırma sonucunda çocukluk çağında kanser tedavisi almış ergenlerin sağlıklı yasam biçimi davranışları ölçeği puan ortalamasının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study examine the healthy lifestyle behaviors of adolescent childhood cancer survivors and the factors that influence these behaviors Method: Participants consisted of adolescent childhood cancer survivors who are treated at least two years ago, between 10 and 19 years and treated in Şişli Hamidiye Etfal Education-Research Hospital. 116 people, who meet the criteria and agree voluntarily to participate in the study, were included in the research. The data were collected through“Personal Information Form”which includes sociodemographic data and“Healthy Lifestyle Behaviors Scale”. Scale developed by Walker, Pender and the validity-reliability study was carried out by Bahar and et all. Cronbach's alpha coefficient of the scale is .92. Data was analyzed with significance test of difference between two means and one-way variance analysis. Results: The mean score of the healthy lifestyle behaviors scale of participations found to be 137.57±20.57 and between sub-groups the highest mean score is spiritual development (27.30±3.86) and the lowest mean score is physical activity (18.38±4.25). Male adolescents diet scores (x=22, 44) higher than woman adolescents diet scores (x=20, 82). Physical activity and nutrition average score increase with education level. Conclusion: Health promotion life- style of adolescent childhood cancer survivors was generally found to be medium level in this study.