Tip 2 diyabetes mellitusta kullanılan tedavi yöntemlerine ve vücut kitle indekslerine göre hedef glikozillenmiş hemoglobin düzeylerine ulaşma oranları
Rate of achieving target glycosylated hemoglobin levels according to treatment methods used in diabetes mellitus and body mass index
- Tez No: 440386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, HbA1c, Tedaviye uyum, Vücut kitle indeksi, Type 2 Diabetes Mellitus, HbA1c, compliance to treatment, body mass index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) hastalarında kullanılan tedavi yöntemlerine ve vücut kitle indekslerine (BMI) göre hedef HbA1c ve açlık kan şekerini (APG) değerlendirmek ve hastaların tedaviye uyumunu etkileyen faktörleri incelemektir. Hastalar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği ve Endokrinoloji Polikliniğine Mart 2016-Haziran 2016 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş üstü Tip 2 DM hastalığı olup tedavi almakta olan hastalar arasından seçilmiştir. Hastalar için Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu hazırlandı ve hastalara okutulup imzalatıldı. Gebe olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. DM, insülin salgılanmasındaki defektler yada insüline karsi direnç nedeniyle oluşan hiperglisemi ile seyreden ve metabolik bozuklukluklara neden olan bir hastalıktır. DM, hem akut komplikasyonlar hem de kronik makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonları nedeniyle hayati sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. DM, tüm toplumlarda yaygın görülebilen bir hastalıktır. Diyabet prevalansının artmasında, nüfus artış hızı ve ortalama yaşam süresinin uzamasının getirmiş olduğu yaşlanma ve şehirleşme ile beraber obezitenin artması ve fiziksel aktivitenin azalması etkili olmaktadır. Toplumun geniş bir kısmını etkileyen, komplikasyonlarıyla kişilerde hemen tüm organlarda hasarlara neden olabilen, yaşam süresi ve kalitesini etkileyen bu hastalıkla toplumsal boyutta mücadele büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle erken zamanda tanı konulması ve tedavi edilmesi gereklidir. Hastalığın tedavisinde hastaların tedaviye uyumu önemli bir faktördür. Tüm diyabet hastalarının eğitim alması için düzenlemeler yapılmalıdır. Beslenme eğitimi diyabet beslenmesinde deneyimli, uzman bir ekip tarafından verilmeli ve yaşam tarzı değişiklikleri her vizitte önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to evaluate target HbA1c and fasting plasma glucose (APG) levels according to treatment methods used in Type 2 Diabetes Mellitus (DM) patients and body mass index (BMI), and to analyze factors that effect patient's treatment compliance. Patients are chosen from patients above 18 years who presented and received treatment from March 2016 to June 2016 at Eskisehir Osmangazi University (ESOGU) Faculty of Medicine Department of Family Medicine. Patients read and signed the Informed Consent Form. Pregnant patients are excluded from the study. DM causes metabolic disorders and is a disease with insulin secretion defects or hyperglycemia caused by insulin resistance. DM is a disease inducing fatal health problems due to both acute complications and chronic makrovascular and microvascular complications. DM can be seen commonly in all societies. Diabetes prevalance increases as a result of factors like population growth rate, rised geriatric population by reason of increased life expectancy, increase in obesity and reduce in physical activity due to urbanization influence It is important to strive against this disease which effects a large part of society, could damage nearly all organs with it's complications and impairs life expectancy and quality. For this reason early diagnosis and treatment is necessary. Patient's strict obedience to treatment is an important factor while treating diabetes. Arrangements should be made for all diabetes patients to get informed. Nutrition instructions should be provided by an experienced and expertised team and life style changes should be suggested on every visit.