Mesane sitoloji yaymalarının değerlendirilmesi ve sitoloji-histoloji korelasyonunun analizi
The correlation of bladder cytology diagnosis and histopathologic diagnosis in the diagnosis and surveillance of bladder carcinomas
  1. Tez No: 440448
  2. Yazar: NİHAL ULUKORKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane, mesane yıkama sıvısı, ürotelial, karsinom, Bladder, bladder washing liquid, urothelial, carcinoma
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Mesane tümörleri insan kanserleri arasında önemli bir yere sahip olup yüksek mortalite ve morbidite sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu bağlamda mesane tümörlerinin erken aşamada yakalanabilmesi ve nükslerin önlenebilmesi açısından etkili bir takibin yapılması önemlidir. Sistoskopi ve biyopsi mesane tümörlerinin tanı ve takibinde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak invaziv işlemler olmaları, erken mesane lezyonlarında atlanabilme riski ve yüksek maliyet sitolojik değerlendirme yöntemlerinin önemini ve kullanım alanını artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı mesane sitoloji ve biyopsi materyallerinde uyumu değerlendirerek, mesane tümörlerinin tanısında ve takibinde sitolojinin yerini ve etkinliğini araştırmaktır. Çalışmamızda 2010 – 2015 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi üroloji polikliniğine üriner sistem hastalığı semptomları ile başvuran ya da daha önce mesane karsinomu tanısı almış ve takipleri yapılan olgulardan, biyopsi ve sitoloji örnekleri patoloji bölümümüze gönderilen 260 olgu dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen toplam 260 olgunun 239' u (%91,9) erkek, 21' i (%8,1) kadın olup, ortalama hasta yaşı 65,18 ± 10,56 olarak saptandı. En genç olgu 19 yaşında iken, en yaşlı olgu 86 yaşındaydı. Toplam 260 sitolojik örnekten 162 tanesi (%62,3) benign, 51 tanesi (%19,6) şüpheli, 27 tanesi (%10,4) malign ve 20 tanesi (%7,7) tanısal olmayan sitoloji olarak raporlanmıştı. Olgulara ait biyopsi raporları incelendiğinde, olguların 150 tanesi (%57,7) benign, 76 tanesi (%29,2) üretelyal karsinom, 11 tanesi (%4,2) malignite potansiyeli bilinmeyen ürotelyal neoplazi, 10 tanesi (%3,8) displazi, 4 (%1,5 ) tanesi karsinoma in situ (CIS), 2 olgu (%0,8) skuamöz hücreli karsinom tanısı almıştı. 7 olgu (%2,7) ise tanısal değer taşımamaktaydı. Tüm Sitoloji ve biyopsi tanıları karşılaştırıldığında, birbirleri ile tutarlı pozitif olgu sayımız 61 (%23,4), tutarlı negatif olgu sayımız 127 (%48,8), yanlış pozitif olgu sayımız 15 (%5,8), yanlış negatif olgu sayımız 31 (%11,9) olarak belirlendi. Serimizde sitolojik yöntemin duyarlılığı % 66, seçiciliği % 89, doğruluğu %80,3 olarak hesaplandı. Pozitif öngörü değeri %80,2, negatif öngörü değerimiz ise %80,3 idi. Yanlış pozitiflik oranımız %10,6, yanlış negatiflik oranımız ise %33,6 idi. Çalışmamızda özellikle yüksek dereceli tümörlerde ve mesanenin atipili falt flat lezyonlarından oluşan üriner sitem hastalıklarının değerlendirilmesinde mesane sitolojisinin önemli bir yeri olduğu gösterilmiştir. Ancak düşük dereceli tümörlerde bu yöntemin duyarlılığının azaldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçların azaltılması için uyumlu bir klinikopatolojik korelasyon önemlidir.
Özet (Çeviri)
Bladder tumors hold an important place among human cancers which seems to cause high mortality and morbidity. In this context, efficient surveillance for bladder tumors is necessary in early diagnosis and prevention of recurrence. Cystoscopy and biopsy are very important in diagnosis and surveillance of bladder tumors. However, since these are invasive operations that include the omission risk of early bladder lesions and have high costs, the importance and use of cytological evaluation methods are increased. The purpose of this study is to evaluate the accordance of cytology and biopsy materials of bladder and to find out the efficiency of cytology in diagnosis and surveillance of bladder tumors. In our study, 260 cases were included from the biopsy and pathology samples of those with urinary system disease symptoms which applied to Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Hospital urology polyclinics or those previously diagnosed and monitored with bladder carcinoma between the years 2010-2015. From 260 cases we included in our study 239 (%91.9) was male, 21 (%8.1) was female and average patient age was calculated to be 65,18 ± 10,56. While the youngest case was 19 years old, the oldest was at 86 years of age. 162 samples (%62,3) were benign, 51 samples (%19.6) were suspicious, 27 samples (%10.4) were malign and 20 samples (%7.7) were reported as non-diagnostic cytology. When the biopsy reports of the cases were analyzed, 150 of them (%57.7) were benign, 76 of them (%29.2) were urothelial carcinoma, 11 of them (%4.2) urothelial neoplasia with unknown malignancy potential, 10 of them (%3.8) were dysplasia, 4 of them (%1.5) were carcinoma in situ (CIS) and 2 cases (%0.8) were diagnosed as squamous cell carcinoma. 7 cases (%2.7) were diagnosed as insignificant. When all cytology and biopsy diagnostics were compared, number of positive cases in accordance were 61 (%23.4), number of negative cases in accordance were 127 (%48.8), number of false positive cases were 15 (%5.8) and number of false negative cases were 31 (%11.9). In our series, cytological method had %66 sensitivity, %89 specificity and %80.3 accuracy. Our positive predictive value was %80.3, and negative predictive value was %80.2. Our false positive ratio was %10.6 and false negative ratio was %33.6. In our study, it has been shown that bladder cytology has a significant place in the evaluation of, especially, high grade tumors and urinary system diseases with atypical flat lesions of bladder. However, it must be considered that in low grade tumors this method has decreased sensitivity. Coherent clinic-pathologic correlation is important to decrease false positive and false negative results.