Priapizm modeli oluşturulan ratlarda oksitosin uygulamasının penis dokusu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
The effect of oxytocin administration on peni̇le tissue in rat with priapism model
- Tez No: 440447
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR SÜHA PARLAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İskemik priapizm, iskemi reperfüzyon hasarı, oksitosin, Ischemic priapism, ischemic reperfusion injury, oxytocin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Priapizm, cinsel uyarıdan bağımsız olarak uzamış istenmeyen ereksiyon durumu olarak tanımlanabilir. İskemik, non iskemik ve tekrarlayan olmak üzere üç tipi bulunan priapizm; hızlı tedavi gerektiren ürolojik bir acildir. Priapizm tedavisinden sonra dokuların tekrar kanlanması ile iskemi reperfüzyon hasarı geliştiği ve buna bağlı erektil fonksiyon bozuklukları doğabileceği bilinmektedir. Temel fonksiyonu süt salgılanması olan ve doğum eylemi sırasında önemli rol oynayan oksitosinin son yıllarda erkek üreme sistemi de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde fonksiyonunun ve reseptörlerinin varlığı ortaya konarak antioksidatif, antiinflamatuar, immunomodülatör ve antiapoptotik etkileri gösterilmiştir. Bu çalışmada priapizm sonrası dokunun tekrar kanlanması ile gelişen iskemi reperfüzyon hasarında oksitosinin penis dokusu üzerindeki lokal etkilerinin histolojik olarak ve alınan kan örnekleri ile de sistemik etkilerinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada toplam 40 adet Wistar Albino türü erkek rat kullanıldı ve deney hayvanları eşit olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n=10) olarak belirlenen ratlara ek tıbbi müdahalede bulunulmamıştır. Grup 2 de bulunan ratlara priapizm modeli oluşturulmuştur. Grup 3 de yer alan ratlarda priapizm modeli oluşturulmuş takibinde priapizm sonlandırılarak reperfüzyon hasarı değerlendirilmiştir. Grup 4 de bulunan ratlara ise reperfüzyon oluşturulmadan önce oksitosin (i.p, 0,5 ug/kg) verilerek oksitosinin iskemi reperfüzyon hasarı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Tüm ratlara penektomi uygulanarak, vena cava inferiordan 5cc kan örneği alınmıştır. Bu çalışmada, priapizmin tedavi edilmesi sonucu oluşan iskemi reperfüzyon hasarında gerek histopatolojik olarak doku düzeyinde, gerekse oksidatif hasarı gösteren biyokimyasal parametreler düzeyinde oksitosin uygulamasının anlamlı etkileri olduğu, kavernozal dokuda priapizm sonucunda meydana gelen iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkinliğinin olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, meydana gelebilecek iskemi reperfüzyon hasarı ve doku düzeyinde olumsuz etkilere neden olarak cinsel işlev bozukluğuna sebep olan priapizmin standart tedavisine ek olarak oksitosin uygulamasının, penis dokusunda meydana gelen oksidatif hasarı azaltması ve sistemik düzeyde iskemi reperfüzyon hasarını azaltıcı etkileri nedeniyle klinik pratikte kullanılabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Priapism is defined as an undesirable and prolonged erection without sexual stimulation. It is a urological emergency requiring immediate treatment and classified in three types as ischemic, non-ischemic and recurrent priapism. After treatment of priapism, blood supply can cause ischemia-reperfusion injury in the tissue, and erectile dysfunction may arise accordingly. With a main function of milk secretion and important role in birth, it has been revealed that oxytocin has many functions in different parts of the body including the male reproductive system, as well. The antioxidative, antiinflammatory, immunomodulatory and antiapoptotic effects of oxytocin has also been shown. In this study, it was aimed to show the effects of oxytocin administration on penile tissue and systemic effects in blood by production of ischemia reperfusion injury with a rat priapism model. A total of 40 Wistar albino male rats were used in this study and the experimental animals were divided into 4 groups. No medical intervention was executed in the control group (n = 10). A priapism model was created in Group 2.rats. In addition to priapism, reperfusion injury was also performed in Group 3 animals. In Group 4 oxytocin (i.p, 0,5 ug/kg) was administered to the rats before the reperfusion injury. Penectomy was made to all rats and 5 cc blood was drawn from the inferior vena cava. In this study it was shown that the application of oxytocin before reperfusion in a model of ischemic priapism has potential protective effects on histopathological injury and significant impact on the levels of biochemical parameters indicating oxidative damage. The results of this study showed that priapism caused oxidative injury in cavernosal tissues, and treatment with oxytocin alleviated these effects. In conclusion, it can be extrapolated that oxytocin that decreased the oxidative injury in penil tissue and systemic effects of IR injury, may be used as an antioxidant agent in additional treatment of ischemic priapism, that caused erectile dysfunction because of IR injury and negative effects on cavernosal tissue, in the future urology practice