Mobil iletişim platformlarında kullanılan görsellerin renk körlüğü üzerindeki etkileri ve farkındalığının artırılması
The influence of visuals on the color blindness in the mobile communication platform and increasing awareness
  1. Tez No: 440535
  2. Yazar: BATURAL CIRIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHUN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Renk körlüğü, mobil cihazlar, göstergeler, elektronik görüntü, görsel iletişim, Color Blindness, Mobile Devices, Displays, Electronic Image, Visual Communication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde teknolojik araçların vazgeçilmezi olan taşınabilir mobil cihazların artmasıyla birlikte, gündelik hayatımızda görüntüsel verilere yönelik enformasyonlar çoğalmıştır. Elektronik görüntünün tarihsel süreç içinde geçirdiği evrime baktığımızda, yaratılan sibernetik mekanların kişiyi gerçekten uzak sanal bir düzlem içerisine yerleştirerek bağımlı hale getirdiği görülmektedir. Araştırmanın amacı renk körlerinin günlük hayatta yaşadıkları sorunların kitle iletişim araçlarından mobil cihazlar üzerinden geliştirilecek yöntemlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Birinci bölümde, görsel algının nasıl oluştuğu incelenerek görsel algılama-anlamlandırma boyutu tanımlanmıştır. Saussure ve Peirce'in dilsel ve görüntüsel göstergelere yönelik savları üzerinden karşılaştırmalar yaparak renk körlerinin algısal yönlerinin etkisine değinilmiştir. İkinci bölümde, görsel iletişimin geçirdiği evrime bakılarak, görüntülerin elektromanyetik alanda yaygınlık kazanmasını sağlayan teknolojik araçların görsel iletişim sürecindeki katkısı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, elektronik ortamlarda görüntü ve rengin işlevselliği bağlamında renk körleri ile normal yetilere sahip bireylerin algısal farklılıkları tanımlanmıştır. Dördüncü bölümde, günümüz kültüründe yaygınlık kazanan mobil iletişim platformların bölümlenme süreçleri irdelenerek renk körlerinin görsel denge sorununa işlevsellik yönünde çözümler aranmıştır. Kullanılan görsellerin, renk körlerinin mobil iletişim platformlarındaki duyarlılığının yetiştirilmesi ve işlevselliği bağlamında ortak sosyo-kültürel hafıza boyutunda görsel iletişimlerini sağlayabilmeleri için uygulama metodolojileri hazırlanmıştır. Sonuç olarak, görüntünün yeniden yapılandırılması göz önüne alındığında mobil iletişim platformlarında görselliğin renk körlüğü üzerindeki algısal farklılıklarının uygulama önerisi ile daha da dikkate değer bir hale gelebilecektir.
Özet (Çeviri)
Today, with the increase of technological tools, portable mobile devices, which are indispensable our daily life is filled up with the visual data of the accumulated information.When we look at the historical process of the evolution of the electronic image, created cybernetic spaces seems that it really makes people addicted to thevirtual remote plane.This study aims to investigate the methods to be developed from the mass media via mobile devices and pays attention to show the difficulties which color-blind people are facing in daily life. The first chapter contents how visual perception-interpretation dimension is defined as theexistence of the visual perception. It also includes the arguments of Saussure and Peirce over the linguistic and visual indicators to touch upon the effect of perceptual aspects of color-blind. The second chapter elaborates the contribution of the images, which are technological tools gaining power with the electromagnetic field, over the visual communication by referring to the evolution process of it. The third chapter identifies the different perceptions of the able individuals and color-blind people over the functions of the colors and images in the electronic media. The fourth chapter is dedicated to finding some solution for the division process of the mobile communication platform which is gaining prevalence in today's culture.Implemented methods are found for the raising the awareness and functionality of the color-blind in the socio-cultural context and common memory dimension. As a result, considering proposals to restructure the image with the application of visual perceptual differences on color blindness in mobile communications platform will be even more remarkable.