Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında çocuk
Child in novels of Reşat Nuri Güntekin
  1. Tez No: 440549
  2. Yazar: SONER GARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Çocuk, Çocuğa Bakış, Çocuk Eğitimi, Reşat Nuri Güntekin, child, view of child, child education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, Reşat Nuri Güntekin'in romanlarındaki çocuk kahramanlar incelenmiştir. Reşat Nuri Güntekin, Türk Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından biridir. Romanlarında çocuk kahramanlara sıklıkla yer vermiştir. Çalışmanın evrenini Reşat Nuri Güntekin'in çeşitli yıllarda kaleme aldığı on dokuz romanı oluşturmuş ve nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel olarak incelenmiştir. Reşat Nuri Güntekin'in on dokuz romanında yer alan çocuk kahramanlar aile, eğitim, şiddet, sömürü, oyun ve oyuncak başlıklarında incelenmiş ve elde edilen verilerle Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Cumhuriyet dönemindeki çocuğa bakış, çocuk algısı, çocuğun toplumdaki yeri ve çocuk eğitimini ortaya koymaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, childheros in thenovels of Reşat Nuri Güntekin areresearched. Reşat Nuri Güntekin is one of themostimportantwriters of Turkishliterature. In his novels, he mostlyincludedchildheros. Theuniverse of thestudyformsnineteennovelsthat Reşat Nuri Güntekin wrote in differentyearsand in his novels a method of qualitativeresearch; documentanalysis is used. Data obtained is descriptivelystudied. Child herosincluded in nineteennovels of Reşat Nuri Güntekin arestudiedunderthetitle of family, education, violence, exploitation, gameand toy. Bytheway of dataobtainedview of child, childperception, theplace of child in society, childedication in thelastperiod of OttomanStateandRepublicPeriodaretriedto be put forth.