Halkla ilişkileri ortam bağlamında yeniden tanımlamak: Ortam baskısının ilişki biçimine etkileri
Redefining of public relations in the context of environment: Effects of environmental pressure to relationships
- Tez No: 440604
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BİLAL ARIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, İlişki Yönetimi, Kurumsal Yönetim, Ortam Baskısı, Public Relations, Ralationship Management, Corporate Governance, Enviromental Pressure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Günümüzde halkla ilişkiler araştırmaları özgün kuramsal temeller kurmaya ve halkla ilişkilerin uygulama süreçlerini açıklamaya çalışmaktadır. Bu araştırmalarda halkla ilişkilerin ilişkileri nasıl inşa ettiği genellikle kurumun niyeti ile açıklanır ve ortaya çıkan sonuçlar kurumun taktiksel tercihi olarak ele alınır. Kurumun etkin güç olduğu klasik yaklaşımın aksine bu çalışmada ortamın belirleyici etkisi araştırılmıştır. Çalışma vaka analizleri yoluyla, ortam baskısının, kurum-paydaş ilişkilerinde meydana getirdiği etkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Beraberinde halkla ilişkilerin bir ilişki yönetimi olarak resmedilmesi gerektiği tartışılmaktadır. Çalışmada biri uluslararası, biri batı merkezli, biri ise uluslararası olmak üzere üç vaka analiz edilmiştir. Olay yapısı analizi ile elde edilen bulgular ortam baskısı ile ilişki biçimleri arasında anlamlı ilişkilerin olduğunu ortaya koymaktadır. Kurumların ortam baskısı arttıkça daha toplumsal ilişkiler kurguladıkları görülmüştür. Bu sonuç, halkla ilişkiler araştırmalarında ilişkileri açıklarken öncelikle ortam tipolojisini analiz etmenin mutlak önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, public relations studies have been trying to found theoritical fundamentals which are peculiar to public relations and explain its practices process. In this studies, it is described that public relations how to build relationships are related to the intention of the corporate. The results are taken as a tactical choice of the corporate. In this study, unlike the classic approach the corporate to be effective power, the decisive influence of the environment has been investigated. The present study is aiming to investigate with case study the environmental pressure how to affects that corporate-stakeholder relationships. In the association of this topic the study discuss that public relations should be portrayed as a relationship management. Three cases were analyzed in this study: one of eurocentric, one of international and the other of local. Data were collected with event structure analysis of cases. The results put forward that there are significant relationship wiht environmental pressure and forms of relationships. It was observed that corporates are developing more social relations with its stakeholder when the increasing environmental pressure. These results demonstrate that before explaining the relationship it is very important to analyze the environment typology.